Черна пепел на облаци се носи над района на бившия металургичен комбинат "Кремиковци". Жителите на тази част на София съобщават, че преди дни силният вятър завихрил облак от прах до домовете им, съобщи Нова телевизия.

По думи на живеещите в района това не се случва за първи път, но този път облакът е влязъл в селото.

От екоинспекцията са направили обстойна, по думите им, проверка на комбинат "Кремиковци".
"Установихме, че оросителната инсталация работи в нормален режим. Други институции са компетентни относно здравето на хората", заяви Александър Александров от РИОСВ-София.

Облаците са започнали да се стелят на 24 септември - понеделник. Тогава в екоинспекцията няма постъпили сигнали.

Като евентуална причина за саждите във въздуха инспекторите предполагат, че може да е обработката на нивите в района. Хората не могат да приемат подобно твърдение. По думите им при всеки по-силен вятър от утайника на завода се разнася облак. Жителите на околните села се притесняват за здравето си.

Пожар в хале за отпадъци на Кремиковци

Пожар в хале за отпадъци на Кремиковци

На място се извършват замервания на въздуха, няма опасност за хората

Същевременно кметът на Долни Богров, която е на този пост от 3 години, твърди, че не е получавала сигнали в местната администрация. Росица Стоянчова, кмет на село Долни Богров заяви, че не е виждала такива облаци.

Припомняме, металургичният гигант "Кремиковци" спря работа на 15 май 2009 г. Спирането на газоподаването на МК "Кремиковци" АД, протече безаварийно съгласно утвърдения авариен план, проследиха експерти на РИОСВ - София. В 12.30 часа окончателно е преустановена консумацията на природен газ на площадката на комбината. Няма работещи съоръжения и инсталации.

Fibank придоби активите на "Кремиковци"

Fibank придоби активите на "Кремиковци"

"АМС Имоти" ще управлява комбината до продажбата му