Четири специализирани екипа от Сухопътните войски в Белене, Ямбол, Пловдив и Враца се отзоваха днес, 12 ноември за обезвреждане на невзривени боеприпаси, открити в различни населени места в страната, съобщиха от Министерството на отбраната.

Военнослужещите от 55-и инженерен полк в Белене в 14.30 ч. разузнаха корозирал снаряд, открит в землището на село Черковица, община Никопол. Установено бе, че това е 152 мм бронебоен снаряд.

Той е унищожен на място от бойци, водени от старши лейтенант Милен Сотиров при спазване на всички мерки за безопасност.

Открит невзривен снаряд имаше и в Ямбол. Специализиран екип от местно поделение отиде по обяд до землището на село Лозенец, област Ямбол по сигнал за намерен невзривен боеприпас. Под ръководството на капитан Димитър Дренски военнослужещите извършиха разузнаване и установиха, че това е изстрел за ръчен противотанков гранатомет. В 16.36 ч. специализираният екип унищожи намерения боеприпас.

В Пловдив е третото място, където са открити снаряди при почистване на посещение в кметството на село Козарско. Те са обследвани от бойци на местно поделение, водени от капитан Антон Делчев.

При огледа е установено, че това са 3 ръчни гранати. Военнослужещите транспортираха откритите боеприпаси и ги унищожиха в безопасен район извън населено място.

И във Враца е открит невзривен боеприпас. Спецекип, воден от старши сержант Любомир Цветков е задействан за обезвреждане на невзривен боеприпас, открит на брега на язовир "Огоста", Монтанско. При огледа е установено, че това е ръчна граната F-1 със запалка. Военнослужещите ще извършат унищожаване на боеприпаса при спазване на мерките за безопасност.