Жалба, придружена от близо 4000 подписа, внесоха общински съветници и граждани от четири столични района - Волуяк, Кремиковци, Панчарево и Ботунец, съобщава БНТ.

Те настояват проектите им за изграждане на канализация да не бъдат изключвани от Плана за възстановяване, финансиран от Европейския съюз за преодоляване на последствията от кризата заради коронавируса.

Недоволството им е породено от факта, че проектите за столицата бяха орязани по предложение на служебния вицепремиер Атанас Пеканов, защото според него прекалено много средства са насочени към София.

Пеканов и Фандъкова спорят за парите от Плана за възстановяване
Обновена

Пеканов и Фандъкова спорят за парите от Плана за възстановяване

5% се оказали предвидените средства за София

Жалбоподателите твърдят, че четирите района имат нужда от 200 млн. лв. за канализация, като Столичната община е готова да осигури 42 млн. лв.

Според общинския съветник Анна Стойкова причините, които служебното правителство изтъква, за да извади тези проекти, са "изключително неоснователни".

Повече от 12 млрд. лв. е бюджетът на Плана за цяла България. Проектите на София в него обаче са под 5%. Общинският съветник Ваня Тагарева подчерта, че тези проекти са били обсъдени с населението и са били очаквани от десетилетия. Именно по тази причина по нейни думи Планът за устойчивост и развитие е възможност за жителите на Столичната община да получат това, което очакват от десетилетия.

Атанас Пеканов: Служебният кабинет не ревизира Плана за възстановяване

Атанас Пеканов: Служебният кабинет не ревизира Плана за възстановяване

Важни приоритети винаги могат да бъдат вместени и в оперативните програми