Нивото на реките на територията на столична община към момента е в норма. Предвид прогнозите за очаквани обилни валежи общината е взела мерки и всички екипи са в готовност да реагират. Това обяви на брифинг зам.-кметът по екология на столична община Мария Бояджийска.

Към момента няма и наводнени улици, стана ясно от думите й. 400 км приблизително е дължината на речната мрежа, която се поддържа от столичната община. Всяка година по тях се извършва планово почистване като кметът одобрява годишна програма.

1,2 млн. лева са средствата, които столичният общински съвет е определил за почистване на речните корита и дерета. От началото на тази година са почистени 21 км от реките. На останалите речни корита, които не са включени в програмата, се прави поддръжка и се проверява дали има затлачвания и паднали дървета.

Отделно общината кандидатства за допълнително финансиране за аварийно почистване от междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане.

За т.г. има осигурено финансиране за около 5 км от река Искър, които да бъдат основно почистени.

Това е участъкът от корекцията на летище София до корекцията на Чепинско шосе. Бояджийска изрази надежда, че ще бъдат осигурени средства и за останалите 10 км от язовир Панчарево до летище София.

Тя припомни, че м.г., когато се е наложило изпускане на Искър, са извършени значителни координационни действия между няколко министерства, направена е реална оценка за това каква е проводимостта на реката, която е не повече от 70 кубически метра в секунда, а целта е да се достигнат 120 кубически метра в секунда.

Няколко станции следят нивото на реките в реално време. Има  45 пункта във всеки един се получава информация за нивото на реката в момента, а в случаи на повишаване - информацията веднага достига до кмета на столицата и до зам.-кмета по екология.

По думите на Бояджийска тези пунктове дават добра база данни за хидрологията на всяка река и със стечение на времето ще може да се планира дали е необходимо да се прави промяна в корекцията на някоя от реките.

Бояджийска изтъкна, че са изпратили писма до 24-те района, които също правят наблюдение, така че при необходимост да се реагира незабавно. Екипи проверяват и проводимостта на шахтите.

"От началото на годината са почистени над 2500 шахти. Най-важното е работата по шахтите никога да не спира", заяви Бояджийска и уточни, че се работи съвместно и с екипите на Софийска вода.

Попитана за най-критичните точки, тя обясни, че с особено внимание се отнасят към централната градска част. Едно от най-опасните точки е там, където се сливат реките. Например, преди Софийската градска пречиствателна станция, където реките Владайска, Слатинска и Перловска се вливат в Искър.

На тел 112, както и на телефона на Столичния инспекторат гражданите могат да подават сигнали за проблемни шахти.