Човекът, държал крокодила в столичния квартал "Ботунец", не е собственикът на животното. Това показва чипът, който е имплантиран във влечугото, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите -София (РИОСВ), предаде БТА.

Припомняме, че вчера край път в кварта "Ботунец" общинари, отзовали се на сигнал за незаконна сеч, откриха крокодил, за който е направена специална дупка, я която животното е живеело.

Според предполагаемия собственик на животното имотът е частен и той има всички необходими документи за екзотичното влечуго. Но според общината имотът, на който се е отглеждал крокодила, е държавна собственост, като е констатирано, че в него незаконно са отсечени осем дървета и нерегламентирано са поставени контейнери.

След започната проверка на РИОСВ-София е установено, че крокодилът е регистриран и има всички необходими документи, както и че видът е разрешен за отглеждане в страната съгласно действащото законодателство.

Въпреки това беше решено, че животното трябва да бъде настанено в Софийският зоопарк, понеже тези условия не отговарят на нуждите му. Вчера обаче опитът то да бъде транспортирано в Зоологическата градина се провали.

Но по-рано днес беше взето окончателно решение, че крокодилът все пак ще бъде транспортиран в Зоологическата градина в София. От своя страна собственикът твърди, че при проверката на чипа е бил поставен друг и това е причината да има несъответствие.

След оглед на място, експертите на РИОСВ - София констатираха, че условията, в които се отглежда животното, не са добри - водоемът е малък и липсват условия за осъществяване на нормална терморегулация за този вид. Влечугото ще бъде преместено в подходяща среда - Софийската зоологическа градина, където ще получи необходимите ветеринарни грижи и ще бъде настанено в условия, съответстващи на неговите специфични нужди, посочват от РИОСВ.

Мъж си отглежда крокодил край път в столичния квартал "Ботунец"
Обновена

Мъж си отглежда крокодил край път в столичния квартал "Ботунец"

Влечугото ще бъде преместено в зоопарка