Взривът е възникнал в едно от складовите помещения. Има данни, че е правена подготовка на пиротехника за тържество. Вероятно се касае за човешка небрежност. Това е една от основните версии, по които се работи. Това заяви пред журналисти главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев по отношение на взривовете в Елин Пелин.

Той отбеляза, че ситуацията не е напълно овладяна. Със съдействието на ВВС бяха извършени няколко облитания и обливания на горещите складове. Към момента няма горящ жив огън, има тлеене, подчерта Кангалджиев. По думите му това тлеене предразполага хаотично взривяване на пиротехниката в складовете.

Главният секретар посочи, че превантивно ще бъдат направени просеки в северозападната част на гара Елин Пелин и югозападната част на град Елин Пелин, ако случайно се разрази пожар в полето. Той добави, че служители на СБОП със специализирана техника са се приближили в близост до местопроизшествието. Заключението е, че към момента не е възможно да бъдат вкарани сили, които да осъществяват допълнителни гасителни дейности на земя, каза още той.

Текат процесуално-следствени действия в другия засегнат склад, който е на безопасно разстояние. Извършва се оглед на място, заяви главсекът.

По думите му починалият при инцидента е доц. Петър Шишков, преподавател в МГУ. Кангалджиев посочи че други две лица са в неизвестност. Това са синът на собственика на складовете, на 22 г, и 60-годишен мъж.

Бившият вътрешен министър и експерт по взривовете, Валентин Радев също коментира пожара в Елин Пелин, който според него вероятно е причинен от човешка небрежност. Радев заяви, че доказването на такава причина е трудно и рядко се случва успешно изясняване на първопричната поради големите щети. Вчера спасителите са рискували живота си в опит да спасят евентуално затрупани хора.

Радев увери, че няма опасност за жителите в района и че най-голямата опасност са пожарите. Той добави, че около складовете се правят просеки, за да се предотврати разрастването на пожара и достигането му до жилищни сгради и земеделски земи.

Припомняме, че по-рано днес Хеликоптер "Кугар" и Ми-17 на ВВС се включиха в гасенето на пожара в складовете за фойерверки край Елин Пелин. Бе отменено частичното бедствено положение в град Елин Пелин. Токът северния квартал града в е възстановен, а поетапно ще бъде възстановено и газоподаването.

Два военни хеликоптера гасят складовете в Елин Пелин
Обновена

Два военни хеликоптера гасят складовете в Елин Пелин

Той е снабден с окачен съд тип "бамбибак" и ще облива с вода засегнатите участъци

Инженерното разузнаване и сапьорите готови да влязат в склада за фойерверки край Елин Пелин

В кулоарите на парламента военният министър Атанас Запрянов увери, че е приведен в готовност модулът за инженерно разузнаване, инженерно-сапьорните модули и екипировката за борба с импровизирани взривни устройства. В момента, в който стане възможно влизането в складовия район, първо ще трябва да влязат специализираните екипи на МВР и нашите сапьори, за да проверят дали е безопасно от разхвърляни пиротехнически изделия, които биха увредили спасителите, след което ще влязат МВР и нашите модули за ликвидиране на последствията от промишлени аварии, обясни Запрянов пред журналисти в Партийния дом.

"Когато се наложи да се влезе в района, ще се влезе с подготвени хора", увери военният министър.

След преценката на пожарната защита, че не е необходимо да се подава повече вода, тази вечер двата вертолета ще се приберат в Крумово, ще бъдат технически проверени, подготвени и сутринта ще се върнат отново в София, за да са в готовност да се включат при нужда отново.

Има завишение на нивото на фини прахови частици в Елин Пелин

Има завишение на нивото на фини прахови частици в Елин Пелин

Когато източникът на дим е от пиратки, в него се съдържат и други вещества, които се отделят и хората ги инхалират

Качеството на въздуха в района се следи непрекъснато, като в МОСВ се получават данни на всеки кръгъл час. Мобилната лаборатория е разположена в село Гара Елин Пелин, на около 1 км от склада - най-близкото безопасно населено място по посока на вятъра в зоната, където е разрешено и има необходимото захранване, и ще остане колкото е необходимо.

Данните потвърждават, че няма регистрирани превишения на средночасовите норми за серен диоксид, азотен диоксид и озон. Няма превишения и на осемчасовата норма за въглероден диоксид. В първите часове след възникването на пожара бяха отчетени повишени стойности на фини прахови частици (ФПЧ 10). Максимално измерената стойност е в 4:00 часа след полунощ - 128 микрограма/м3, като до 12 часа днес стойностите бяха нормализирани до 12 mg/m3.

Данните, събрани през следобедните часове днес за часова концентрация на фини прахови частици (ФПЧ 10) показват тенденция за нормализиране: в 13 часа - 13 mg/m3, в 14 часа - 12 mg/m3, в 15 часа - 12 mg/m3, в 16 часа - 13 mg/m3, в 17 часа - 11 mg/m3.

Фирмата - собственик: Нямаме представа на какво се дължи пожарът в склада

Фирмата - собственик: Нямаме представа на какво се дължи пожарът в склада

До момента компанията няма подобни инциденти

Взривовете започнаха вчера към 19 часа, като освен взривната вълна околностите на Елин Пелин бяха обхванати от гъст дим.

Взривяването на пиротехниката продължи цяла нощ на различни вълни.

Осколка прехвърли разстояние от над половин километър и запали склад за хранителни стоки на веригата "Фантастико".

До този момент един човек е починал в следствие на взрива - преподавателят от МГУ Петър Шишков, който почина тази нощ в Пирогов. В болница в изключително тежко състояние е неговата дъщеря.

Двама души, сред тях сина на собственика на фирмата на 22 години, са в неизвестност. Другият в неизвестност отново е мъж на 60 години. Очакванията не са добри.

Жителите на гара Елин Пелин и на квартал от селото в близост бяха евакуирани за тази нощ. Все още, 24 часа след началото на инцидента, не всички са се прибрали по домовете си.

Щетите в близките населени места са малки - изпочупени прозорци със стара дограма и на някои къщи паднала на места мазилка.

Все още в периметъра на взривовете не може да влезе човешка сила, тъй като има опасност за остатъчни взривове.

Разследването се води от Националната следствена служба, но оглед на място не може да бъде направен все още. Според първоначалното съобщение за образуваното досъдебно производство на прокуратурата не се изключва нито една версия, включително и умишлено предизвикан инцидент.

Пътят между Елин Пелин и гара Елин Пелин, който минава в близост до складовете ще остане затворен за движение в двете посоки до 28 юли, неделя.