Сериозни нарушения са открити при проверки на Столична община в общинските дружества „Озеленяване", „Автотранспорт", а също и в „Екоравновесие", Първа градска болница и други. Като най-фрапантно нарушение в „Озеленяване" кметът на София Йорданка Фандъкова посочи сключен договор за бартер на цветя, при който са нанесени щети на дружеството в голям размер.

Ели Любенова от инспектиращите поясни, че бартерът на цветя бил направен с конкурентна на „Озеленяване" фирма. Били сключени два договора - единият за отговорно пазене на растителност, а другият - за размяната й без точни параметри. В последствие било установено, че става въпрос за 53 000 броя цветя.

Освен, че „Озеленяване" дава цветята си на конкурентна фирма, дружеството плаща и наем за съхранението им, поясни Любенова. Освен това контрагентите не спазвали сроковете по своите договорености и при проверката били открити несъответствия и липси в счетоводната и финансова документация, както и разлики в балансите. Проверяващите предполагат, че има съставяни „постфактум" документи.

Констатирано е и лошо стопанисване на общинска собственост от страна на „Озеленяване". Като пример Любенова посочи един специализиран автомобил, който бил даден на ремонт през септември 2009г., като стигнал до сервиза на собствен ход. Досега, обаче, возилото все още не е отремонтирано, а при проверката било констатирано, че то било разполовено и се ремонтира в две различни работилници.

Ботьо Ботев от контролното звено на общината каза, че при проверката в Първа градска болница са били установени присвоявания от длъжностни лица и допълни само, че сумите са крупни и че се води следствие. По думите му нещата при случая „Егида" са „крайно интересни и за прокуратурата". Води се следствие, каза Ботев.

Кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че в „Автотранспорт" са констатирани нарушения в обществените поръчки за доставки на агрегати, детайли и резервни части. Градоначалникът допълни, че се води досъдебно производство.

Ботьо Ботев отново определи ситуацията като „крайно интересна". Установени са сериозни нарушения на Закона за обществените поръчки. Като пример посочи, че при една обществена поръчка за 300 000 лв. били реализирани над 2 млн. лв.

Докладите са предадени на Софийска градска прокуратура и председателя на Столичния общински съвет, които предстои да се произнесат, каза още Фандъкова.