Внос на евтино месо подбива пазара на родните производители в седмиците преди Великден и Гергьовден. Освен, че цената на изкупуването му е с лев по-ниска от миналогодишната, търговците не проявяват особен интерес към отгледаните у нас агнета, съобщава бТВ.
Ситуацията в Смолян е илюстративна за цялата страна. Във ферма, направена по европейски изисквания, отглеждат около 1000 овце. От тях около 300 агнета за продан. Пазарът обаче е слаб.
По думите на Кирил Николов – работник в овцевъдна ферма, миналата година дори агнетата за износ са вървели по 6 лв., а сега интерес няма.
Агнешкото по магазините по празниците ще бъде предимно внос – от Румъния и Нова Зеландия – от 13 до 17 лв. Това обаче рефлектира и върху местните овцевъди.
„Фуражите не падат, цените са едни и същи, разходите са същите, люцерна. Фактически ние тази година ще работим на загуба с агнетата. Причината е, че в полето цяла зима може да са навънка, а тука по принцип ги храним с люцерна зимата, една бала струва около 7 лв.", разказва Николов.
Ангел Биков, също работник във ферма, разказва, че грижите за животните са огромни. „За да стане едно агне за пазара – страшни грижи, денонощен труд. Първо се грижим за майките, после за агнетата и работата е страшно много, а покритие няма", споделя той.
Предимствата на българското месо обаче са безспорни.