През декември 2022 г. екоинспекцията във Велико Търново е наложила три глоби за общо 22 300 лв. Едното наказателно постановление е за налагане на имуществена санкция от 20 000 лв. "Кроношпан България" ЕООД за неизпълнение на Условие 9.4.1. от Комплексно разрешително № 570-Н0-И0-А0/2018 г. Това става ясно от обобщени данни за дейността на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Велико Търново през последния месец на миналата година, публикувани в сайта на институцията.

Дървопреработвателната компания е глобена за допускане на разпространение на миризми на 26 септември 2022 г. в кварталите "Зона Б" и "Бузлуджа" във Велико Търново, дължащи се на отделяните летливи органични съединения при процесите на сушене, извършвани на площадката на предприятието на ул. "Дълга Лъка". По този начин фирмата е нарушила следното условие в комплексното си разрешително: "Притежателят на настоящото разрешително да извършва всички дейности на площадката по начин, недопускащ разпространението на миризми извън границите на производствената площадка".

Нищят 4000 т боклук от Германия, складиран в Горнооряховско

Нищят 4000 т боклук от Германия, складиран в Горнооряховско

Проверката е започнала снощи

През месеца са извършени и три проверки по сигнали на граждани (на 15, 20 и 30 декември 2022 г.) за силно задимяване и наличие на дървесни стърготини във въздуха в кв. "Зона Б", кв. "Бузлуджа" и кв. "Чолаковци", за замърсен въздух и задушлива миризма на бор и смола от дейността на "Кроношпан". Не са установени обаче миризма от сушенето на дървесина и дървесни частици във въздуха. Извършени справки за нивата на формалдехид и прах, които се измерват в Автоматичната измервателна станция (АИС) "Кроношпан" в търновския кв. "Чолаковци" не са показали превишения на нормите.

През декември 2022 г. експертите на РИОСВ са извършили 86 проверки на 82 обекта във Великотърновска и Габровска област. Издадени са 13 предписания. През периода са съставени три акта за установени административни нарушения. Два акта са на физически лица за нарушения на забраните и ограниченията, определени в заповедта на министъра на околната среда и водите за обявяване на защитена зона BG0000190 "Витата стена" (разораване на пасища), съставени по Закона за биологичното разнообразие. Третият акт е на дружество, което не е изпълнило задължението си за извършване на собствени периодични измервания на концентрациите на вредни вещества в отпадъчни газове, изпускани в атмосферния въздух. Сключени са две споразумения по Закона за административните нарушения и наказания между наказващия орган и нарушителя на обща стойност 2 800 лв. Наложени са текущи месечни санкции на две дружества за неспазване на индивидуалните емисионни ограничения, определени в разрешителните за ползване на воден обект за заустване на отпадъчни води в повърхностни води.

Мерят чистота на въздуха в село Милево след жалби на граждани

Мерят чистота на въздуха в село Милево след жалби на граждани

Мобилната станция ще остане в селото за 14 дни

Общо събраните суми по наложени санкции в предишни периоди са 4 802,52 лв. От получените суми 3 842 лв. са разпределени и преведени на съответните общини, на чиято територия се намират санкционираните обекти. Общините, получили най-големи приходи от наложени санкции, са Община Свищов (1 600 лв.) и Община Велико Търново (1 600 лв.).

След извършени проверки по сигнали е установено нерегламентирано заустване на отпадъчни води и торова маса във водни обекти. Издадени са предписания за преустановяване на замърсяванията. В срок до 28 април 2023 г. собственикът на животновъден обект в севливското село Душево трябва да премахне тръбата, която отвежда дъждовни води, отпадъчни води и фекалии при измиване на помещенията, където се отглеждат животните, в река Видима. На млекопреработвателното предприятие в габровското село Велковци срокът за привеждане в съответствие е 16 Януари 2023 г. - дружеството трябва да организира премахването на торовата маса от откритите площадки с цел недопускане на замърсяване на прилежащото дере, както и почистване на дерето. Спазването на предписанията ще бъде проверено след изтичане на сроковете.

Рибата в река Ахелой умира заради слаб отток

Рибата в река Ахелой умира заради слаб отток

Град Ахелой обаче не е включил всички отпадъчни води в помпената станция

Получени са два сигнала за замърсяване на въздуха в индустриалната зона на гр. Габрово от ТЕЦ-Габрово. Сигналите са проверени своевременно от служители в Инспектората към Община Габрово. Не са установени нарушения. В изпълнение на годишен график за контрол на източниците на емисии на вредни вещества в атмосферния въздух от неподвижни източници, на 29.11.2022 г. от Регионална лаборатория - Русе към ИАОС е проведено контролно измерване на емисиите от котела на биомаса. Резултатите показват спазване на нормите.

През месеца са постъпили 4 сигнала от граждани за птици в безпомощно състояние, всички от вида малък ястреб, намерени в землищата на гр. Трявна, с. Момин сбор (общ. Велико Търново), гр. Севлиево и на пътя между с. Бутово и гр. Павликени. Птиците са изпратени за лечение и последващи грижи в Спасителния център за диви животни в гр. Стара Загора.