Дървопреработватели от Благоевградско настояха за спешни мерки срещу спекулативно завишените цени на дървесината, предаде БНР.

Това се случи на среща с ръководството на Югозападното държавно горско предприятие.

Според представители на бранша нормативната база изкривява пазара на дървесина и поставя преработвателите в капана на спекулативни цени.

Преработвателите заявиха, че се злоупотребява с даването на производствена и търговска марка. Те са на мнение, че контролът на държавата не е достатъчно ефективен.

В Благоевградска област са регистрирани повече от 400 преработватели. Всички те се явяват на електронните търгове. Те обаче се печелят от търговци, които след това препродават дървесината на дървопреработвателните предприятия на по-високи цени.

По тази причина преработвателите настояват дървесината да се купува от централен склад. Така пазарната спекула би се избегнала.

Директорът на Югозападното държавно горско предприятие Дамян Дамянов заяви, че искането им е основателно и може да бъде изпълнено.

По негови думи в момента дърводобивът е най-големият проблем, защото фирмите не разполагат с модерна техника. Това прави работата тежка, но цените остават ниски.