Държавата поема управлениетона столичния боклук. До края на годината депото в Суходол трябва да бъде закрито.

Това реши правителството с приемането на Закона за управление на отпадъците.
Припомняме, представители на БСП са убедени, че законът ще има време да бъде приет до края на мандата на настоящия парламент.

Кметът Борисов
готов да атакува в КС новият закон, ако бъде приет
                     Още...

Мотивът е невъзможността на Сточина община да се справи с управлението на отпадъците.

Основната цел на одобрения днес законопроект е да се създаде трайно и устойчиво решаване на най-големия проблем на София през годините - почистването на столицата и третирането на софийския боклук.

Така дейността по управлението на отпадъците преминава в ръцете на държавата, а такса смет става държавна. Размерът й ще се определя от МС като средствата ще се използват само за почистването на София.

Функциите на кмета по организиране на сметосъбирането, сметопочистването и сметоизвозването се възлагат на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Другият важен аспект на деншното решение е свързан с депонирането и съхранението на отпадъците.

Освен със закриването на депото в Суходол, държавата се ангажира да намери перспективно решениеза депониране на отапдъците до изграждането на завода за отпадъци.

Одобреният законопроект изрично посочва Столична община за бенефициентпо ОП "Околна среда" - приоритетна ос 2 "Подобряване и развитие на инфраструктурата за управление на отпадъците".

Така се гарантира, че именно общината ще разполага със средства от еврофондовете за финансиране изграждането на завода за битови отпадъци.

Междувременно след заседанието на кабинета министърът по европейските въпроси Гергана Паси съобщи, че срещу България може да бъде задействана процедура на Европейската комисия във връзка с лошото управление на отпадъците в София през лятото.

Тя уточни, че е предупредила правителството за тази възможност още в началото на тази година.

На нея й е трудно да коментира дали с днешното правителствено предложение за държавен контрол върху столичния боклук проблемът с отпадъците на столицата ще се разреши.

Областният управител на София град Тодор Модев е издал заповед за прекратяване дейността на националния кризисен щаб за боклука в столицата, което означава че кризисната ситуация приключила.