Окръжна прокуратура-Варна дава на съд 50-годишен мъж, който използвал чужди банкови карти без съгласието на притежателя им.

Обвиняемият живеел в село Дъбравино от години. Там той развивал селскостопанска дейност, но с времето започнал да изпитва затруднения с плащането на рента към собствениците на земята, която обработвал, имал и други задължения. Това довело до прекратяване на дейността му и към 2020 година мъжът нямал работа и доходи, съобщиха от държавното обвинение.

В същото село живеел и потърпевшият мъж, който бил възрастен, самотно живущ и трудно подвижен. Той се прехранвал с отглеждане на животни, които продавал, а парите внасял по банкова сметка.

Двамата се познавали добре. Често пъти 50-годишният оказвал помощ на възрастния си съсед, гостувал в дома му и дядото му имал пълно доверие.

Осъдиха мъж и жена, пазарували за 6339 лв. с чужда карта

Осъдиха мъж и жена, пазарували за 6339 лв. с чужда карта

Двамата са наказани условно

През август 2020 година, по предложение на по-младия мъж, възрастният решил да прехвърли спестяванията си в различна от досега използваната от него банка. Двамата отишли до град Долни чифлик, където имало банков клон. Докато оформяли документацията по разкриването на новата банкова сметка, обвиняемият поискал да бъдат издадени две банкови карти за достъп до нея, но дядото не разбрал за това. Подсъдимият успял тайно да вземе втората карта.

50-годишният мъж знаел къде по-възрастният държи своята карта и ПИН-кода за нея и можел постоянно да я взема и връща. Възползвал се от тази възможност и в периода 15 май - 19 юни 2020 година той използвал няколко пъти банковите карти на своя съсед без неговото знание и съгласие. Обвиняемият теглил и внасял пари по сметката на потърпевшия, като накрая за една седмица успял да изтегли всичко налично в нея и този път не го върнал.

В началото на 2021 година дядото решил да се ползва парите си и отишъл в банков офис, където поискал да изтегли определена сума. Там разбрал, че сметката му е празна.

Обвиняемият не е известен на органите на реда и не е осъждан. Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, той може да влезе в затвора за срок от 2 до 8 години, както и му бъде наложена глоба до двойния размер на присвоената сума.