Язовир "Мещица" ще бъде прехвърлен на държавата, решиха общинските съветници в Перник. За нормалната му експлоатация са необходими спешни ремонтни дейности. Общината няма нито експерти, нито пари за възстановяването и поддържането му, информира БНР.

80% от общините ще прехвърлят проблемните язовири на държавата, прогнозира ДАМТН

80% от общините ще прехвърлят проблемните язовири на държавата, прогнозира ДАМТН

Няма да се ликвидират язовири у нас

Припомняме, с промените в Закона за водите бе създадено Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири". Авторите на промените определиха и срок - кметовете могат да прехвърлят водоемите, които общините стопанисват, на държавата до 7 октомври.

До 7 октомври кметовете могат да прехвърлят собствеността на язовирите

До 7 октомври кметовете могат да прехвърлят собствеността на язовирите

414 язовири се нуждаят от спешен ремонт

Водоемът "Мещица" е изграден е през 1961 година в землището на селата Мещица и Дивотино, на 630 метра от ж.п. линията Перник-Волуяк. Преди водите от язовира са напоявали нивите. Водоемът е с общ завирен обем над 1.5 млн. куб. метра, а залятата площ е 216 дка. През 2013 година водоемът е изпразнен заради дефект в изпускателя.

Ден по-рано и общинарите от Невестино подадоха документи за предаване на държавата на язовир "Лиляч".

Причината е, че общината няма средства, както и хидроспециалисти за поддържането му, каза кметът инж. Димитър Стаменков.

Язовир "Лиляч" е с капацитет около 150 000 кубически метра вода. През 2017 г. заради безконтролно ползване за напояване беше източен почти до дъно. Тогава бракониери ловяха рибата безнаказано.

По стената му минава черен път, което създава допълнително усложнение. За разлика от Невестино.

Местната власт в друга кюстендилска община - Трекляно, реши да запази като общински язовир "Уши", който постепенно се превръща в туристическа дестинация. Там хората ходят на къмпинг и на риболов.