Извеждането на децата от интернатите трябва да приключи през 2018 г. Също за идната година е насрочено тестването на нови модели за грижа за хората с увреждания. Тези приоритетни социални политики се подкрепят финансово от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", стана ясно от думите на зам.-социалния министър Зорница Русинова пред БНР.

През новата 2018 година с пари по програма "Човешки ресурси" се очаква да приключи извеждането на децата от институциите. Освен осигуряване на среда, близка до семейната, на децата трябва да се осигури ползване на модерни социални услуги. Общините ще получат 74 млн. лева, за да осигурят различен начин на живот на над 1500 деца.

В подкрепа на хората с увреждания е най-новата обявена схема за шестте най-големи общини в страната - те ще получат по един милион лева, за да изградят иновативни центрове в подкрепа на хората с увреждания. Общините Плевен, Русе, Варна, Бургас, Пловдив и София ще имат за задача да усвоят максимално рационално средствата

Целта на тези проекти е да създадем истински, интегрирани и модерни центрове, да дадем реална дневна и почасова услуга за хората с увреждания, както и да започнем да развиваме мобилни услуги през тези центрове, заяви Зорница Русинова.

От началото на програмата над 180 хиляди души са получили подкрепа от Европейския социален фонд. Това са близо 45 хиляди безработни, които благодарение на Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" са започнали работа. Над 40 хиляди младежи благодарение на изпълнението на младежката гаранция са започнали първата си работа, преминали са през обучение и през стаж. Над 48 хиляди лица с увреждания, или хора, които нямат възможност сами да се обслужват, са получили подкрепата на личен, домашен или социален асистент, заяви Русинова.

Децата в интернатите ни живеят по-зле от затворниците

Децата в интернатите ни живеят по-зле от затворниците

Темата повдигна бивша зам.-министърка на правосъдието

Допълването на Европейския социален фонд към националните политики в сферата на труда и социалното включване доказват успешността на европейските средства с наистина големия спад на безработицата, по-активното участие и пълноценното участие на хората от уязвимите целеви групи.