Депутатите приеха на първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците. Вносители са депутатът от ГЕРБ/СДС Евгения Алексиева и група народни представители. Народните представители гласуваха единодушно със 147 гласа "за". Дори и при прегласуването законопроектът отново бе приет отново единодушно със 181 гласа "за".

По време на дебатите депутатът от ПП/ДБ Татяна Султанова добави, че все още сме далеч от депонирането и рециклирането на отпадъци на средноевропейските нива. За всички е ясно, че страната ни е сметище - когато тръгнем на път има камари от отпадъци навсякъде. За невидимия път на боклука се говори отдавна, посочи Султанова, която настоя да се издават актове и наказателни постановления на кметовете на общините, ако не влязат в ролята си за управлението на битовите отпадъци. ПП/ДБ ще подкрепят законопроекта на ГЕРБ/СДС и ще следят как това ще се отрази на изпълнението на задълженията на кметовете за управлението на битовите отпадъци.

Явор Божанов пък ще пита министъра на околната среда и водите какви мерки ще предприеме министерството срещу строителните отпадъци и как ще бъдат подпомогнати хората.

Община Ловеч дала 113 хил. лв. за почистването на незаконни сметища през 2022 г.

Община Ловеч дала 113 хил. лв. за почистването на незаконни сметища през 2022 г.

Общината призовава за отпор на нерегламентираните сметища

"Възраждане" също декларираха, че ще подкрепят законопроекта с аргумент кметовете да започнат да си вършат добре работата и когато всички хора пътуват, да виждат чисти села и градове. Адвокат Петър Петров посочи, че има проблем с контрола на нерегламентираните сметища в страната и трябва да бъдат взети мерки, за да се контролират. Кметовете трябва да контролират нерегламентираните сметища, но никъде не се предвиждат мерки, ако градоначалниците бездействат, открои Петров. "Възраждане" ще направят предложения между първо и второ четене в законопроекта, така че кметове на общини да не бездействат и за да им се налагат санкции за несправяне с незаконни сметища. С измененията трябвало да се повиши контролът върху местната власт и кметовете за прилагането на административно-наказателните разпоредби на закона.

Със законопроекта за допълнение на Закона за управление на отпадъците се цели да се даде възможност на местните власти по съответния ред да приемат наредба, с която да се определят условията и реда за изхвърлянето, събирането, включително разделното, транспортирането, претоварването, оползотворяването и обезвреждането на битови и строителни отпадъци, масово разпространени отпадъци, включително биоотпадъци, опасни битови отпадъци, на територията на съответната община, като наредбата следва да е разработена съгласно изискванията на закона и подзаконовите нормативни актове по прилагането му, както и заплащането за предоставяне на съответните услуги по реда на Закона за местните данъци и такси.

Настоящите законодателни промени имат за цел да се предоставят правомощия на кметовете да установят и наказват причинителите на различни видове замърсявания, за да прилагат по-ефикасно политиката за поддържане чистота на територията на общината.

Инспектори глобиха община Хасково и Симеоновград за незаконни сметища

Инспектори глобиха община Хасково и Симеоновград за незаконни сметища

РИОСВ - Хасково е извършила 108 проверки през февруари