РИОСВ - Хасково състави два акта на община Симеоновград и един на община Хасково за непочистени замърсени терени.

Експертите на екоинспекцията са извършили 108 проверки, от които 50 планови и 58 извънредни през февруари. Издадени са 44 предписания за отстраняване на установени нарушения или за изпълнение на екологични изисквания. Общо 7 акта са съставени за констатирани административни нарушения.

На дружеството, експлоатиращо канализационните системи на градовете Харманли, Любимец и Симеоновград, са съставени 3 акта по Закона за водите за извършване на дейност без изградени пречиствателни съоръжения. Друг акт е съставен на фирма от Харманли за неизпълнение на предписание.

Наложена е една еднократна санкция в размер на 1931 лв. за изпускане на отпадни води на дружеството, експлоатиращо ГПСОВ - Димитровград.

В рамките на проверката през месец февруари не са издавани наказателни постановления. В резултат на осъществения контрол са почистени 14 замърсени терени.

173 уведомления за дейности, изискващи съгласуване по екологичното законодателство, са постъпили и разгледани в РИОСВ - Хасково през февруари 2023 г.

Експертите от екоинспекцията са извършили 13 проверки по постъпили сигнали и жалби, като са дадени съответни предписания за прекратяване на нарушенията и отстраняване на замърсяванията.

Със снимки Асеновград доказва, че чисти сметищата

Със снимки Асеновград доказва, че чисти сметищата

В акцията помага специализирана техника и човешка сила