Община Асеновград започна почистване на най-замърсените си терени, под контрола на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив.

Първоначално бяха организирани проверки за установяване на места с нерегламентирано изхвърлени отпадъци територията на Асеновград, а кметът набеляза мерки за изпълнение на ангажиментите си по управлението на отпадъците.

До този момент са изчистени местности около село Боянци, както и ул. "Миньор" в покрайнините на града с помощта на специализирана техника и човешка сила. От общината предоставиха на екоинспекцията снимки на местата преди и след акциите. Събраните отпадъци са извозени до общинското депо.

Междувременно е засилен и контролът върху гражданите, които изхвърлят боклук извън определените за това места. За целта на кметствата във всички населени места в общината са предоставени видеокамери. Създадена е и площадка за безплатно депониране на строителни и едрогабаритни отпадъци, разположена при общинското депо.

Припомняме, РИОСВ - Пловдив поиска от общините в областта да идентифицират замърсени терени и да организират почистването им до края на месец март. Екоинспекцията ще проверява дали са изпълнени ангажиментите от 1 април, като при необходимост ще предприема наказателни действия спрямо кметовете.

Очаква се в останалите 16 общини също да бъдат предприети мерки и действия спрямо замърсяването на околната среда с отпадъци. Регионалната инспекция е в готовност да предостави административна, техническа и експертна помощ.

РИОСВ - Пловдив иска от общините по-строг контрол върху отпадъците

РИОСВ - Пловдив иска от общините по-строг контрол върху отпадъците

Кметовете трябва да предприемат мерки за управление до 15 февруари