Правителственият Фалкон с премиера Бойко Борисов на борда кацна от 5-ия път аварийно на летище София.

"Авиоотряд 28" е действал професионално и по най-добрия начин според бивш шеф
Още...

Заради проблем с двата колесника правителственият самолет, който трябваше да откара премиера на срещата на Евролидерите в Брюксел, e кръжал около час над София.

При излитането единият колесник на машината не се прибрал и заради това било решено полетът до Брюксел да се отложи, уточнява БНТ.

Самолетът обаче не могъл да кацне веднага, защото е бил с пълни резервоари. За да кацне безопасно машината, е било необходимо да се изразходи известно количество от горивото.

Допълнителни пожарни бяха изпратени, за да осигурят безопасност при кацането на премиера.

Освен премиера в самолета са били директорът на правителствената информационна служба Севделина Арнаудова, шефката на кабинета на министър-председателя, гардове от НСО, както и фоторепортерът и операторът на Министерски съвет, съобщава в. „Стандарт".

Имало е вероятно придружаващо лице от министерството на външните работи или на финансите. По информация на "Хоризонт" в машината са пътували между 9 и 10 души, имало е и трима членове екипаж.

„Кацането не е аварийно, нормално е", посочи транспортният министър Ивайло  Московски, който посети летище София. Той уточни, че подобно нещо се случва за първи път. „Изрично настояхме да дойде външна експертиза, която да констатира причината за аварията", посочи министърът на транспорта.

„Бяха взети всички необходими мерки към всички институции, които имат отношение към охраната, както и сигурността на министър-председателя", каза още Московски.

Междувременно изпълнителният директор на Авиоотряд 28 е подал оставка, защото е несъгласен с отпуснатите му средства, които не били достатъчни за поддържане на нормална дейност, заяви пред БНР Ивайло Московски.

Премиерът на Бойко Борисов ще излети отново за Брюксел, след като бъде подготвен за полет правителствения Ербъс. По време на инцидента премиерът Борисов е ободрявал останалите, като им е разказвал смешки и е поддържал духа им, съобщава 24 часа.

 

От Министерството на транспорта съобщиха за БНР, че звеното за разследване при произшествия към ведомството започва разследване по случая.

Самолетът е поставен под видео наблюдение и е запечатан.

Лицензирани специалисти от Швейцария ще направят експертиза за причините довели до принудителното кацане на правителствения самолет „Фалкон". Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на извънреден брифинг, във връзка с появил се технически проблем при излитането на правителствения самолет.

Предварителните данни показват, че малко след излитането на самолета се е появил технически проблем, който не е позволил да се затвори левият колесник на машината, обяви министър Московски. Във връзка с това екипажа на самолета е уведомил министър-председателя Бойко Борисов за ситуацията и е започнал да извършва необходимите облитания за да бъде изразходено част от горивото, както и да бъде огледано внимателно състоянието на всички колесници. Министър Ивайло Московски подчерта, че след преминаването на тази задължителна процедура е дадено разрешение за кацане, което е извършено нормално, а не аварийно.

Ивайло Московски каза още, че са взети необходимите мерки от всички институции, имащи отношение със случая. Самолетът е запечатан и поставен под охрана, като утре след пристигането на екипа от швейцарската компания, имаща договор за поддръжка на самолета ще бъдат изработени експертизи и доклади за причините довели до днешната ситуация, допълни министърът.

Това не е първият инцидент с премиера Бойко Борисов по време на полет. Предишният беше през 2008 г., припомня БНР.