Делото по жалбата на Ваня Григорова срещу изборните резултати тръгна по същество в Административният съд. Това стана ясно от думите на председателят на ОИК-София Полина Витанова.

Тя посочи, че са съставени над 320 констативни протокола от секционните комисии за проблеми с машинното гласуване. Протоколите са предадени на ЦИК. ЦИК трябва да направи анализ на какво се дължат проблемите и как са били предизвикани, уточни Витанова.

Тя подчерта, че са констатирани различни проблеми като най-често срещаните са неизлизане на бюлетина от машината, излизане на празна бюлетина, както и излизане на непълна бюлетина или само отрязък от нея. По думите й проблемите са установени в близо 20% от секциите в столицата.

Витанова подчерта, че в навечерието на изборите ЦИК е изляюъл с две разнопосочни писма по отношение на това как се допускат избирателите да гласуват (с машина или хартия) и как се отчитат гласовете.

Делото ще продължи догодина. Следващото заседание е насрочено за 19 януари.

Припомняме, че Ваня Григорова оспори пред съда резултатите от изборите в София, след като загуби балотажа срещу Васил Терзиев с по-малк оот 5000 гласа.

Отварят чувалите с бюлетини от секциите с машини в София

Отварят чувалите с бюлетини от секциите с машини в София

Ръчно броене няма да има, ще се извадят само протоколите от устройствата