Очакват се над 100 милиона лева тарифен излишък в НЕК за  периода до 1 юли 2016 година, съобщи на пресконференция в Хасково народният представител от ГЕРБ и председател на енергийната комисия в парламента Делян Добрев. Той отбеляза, че в сферата на енергетиката правителството има три основни приоритета - решаване на проблема с дефицитите в НЕК, проучването и добива на газ в Черно море и енергийната ефективност.

Делян Добрев отказа да прогнозира цената на електоенергията през новата година, като посочи, че тя ще бъде такава, каквато я определи независимият регулатор:

С новото решение на регулатора от 1 август и бизнесът, и регулираният пазар плащат 36 лева и стотинки, т.е. има справедливост.

Според Добрев се разпространяват спекулации, че след като през 2016 година се либерализира пазарът, цената на тока ще е по-висока:

Тази либерализация вероятно няма да бъде насилствена - в рамките на 24 часа или от следващия ден всеки да трябва да си избира доставчик - а ще продължи да съществува възможността да излизат битовите абонати на свободен пазар, само ако условията на този свободен пазар са по-добри.

Натиск за увеличение цената на електроенергията не съществува, обясни Добрев:

Ако имахме дефицити, така, както имахме огромен тарифен дефицит от 800 милиона през миналата година, щеше да съществува натиск за увеличаване на цената. Не само че нямаме тарифен дефицит в новия регулаторен период от 1 август до 1 юли следващата година, а имаме сто милиона излишък. Освен това, премахнахме преференциалните цени за всички нови ВЕИ-та. От втората променлива, която може да повлияе негативно върху финансовия резултат на НЕК, да създаде някакви дефицити, е цената на газа. По договора с "Газпром" цената на газа е обвързана с 9-месечните деривати на петрола, т.е. ако петролът продължава да стои на нива до 50 долара, цената на газа в България ще бъде ниска