Снощният порой в Карнобат е наводнил над 40 къщи. Десетки декари е унищожената земеделска продукция заради падналата градушка.

Наводните къщи са в ниската част на града, обясни кметът на общината Георги Димитров, цитиран от БНР.

За 40 минути са се излели 60 литра на кв. метър и канализацията не е успяла да поеме количеството вода.

Димитров коментира, че има на 100 % унищожени овощни градини. Имало унищожени есенници, пшеница и ечемик. В момента застрахователи правели оценка на щетите на земеделската продукция. Чистят се наносите от чакъл и пясък по улиците. След това ще започне възстановяването на разрушената асфалтова настилка. Тя ще бъде възстановена първо по главния път Бургас – София, след това и по вътрешните улици в града.

Проливните дъждове снощи блокираха и варненското село Константиново. Кметицата на селото Марияна Полихронова обясни, че снощи е била евакуирана трудно подвижна жена. Тя е изнесена на ръце от наводнения й дом. Наводнените къщи в селото са 10. Наноси и кал са блокирали центъра му.

В Константиново има три дерета, от които едно основно. В него се вливали води от три села. След бедствието във варненския кв. „Аспарухово” дерето е било почистено. Сега вървяла нова процедура и кметицата се надява да бъде почистено отново.

Марияна Полихронова очаква помощ с техника, багери и водоноски, за да се почисти и отвори централната част.

Вследствие на бурята опасно се е наклонил един електрически стълб и заради това може селото да остане без ток. От електроразпределителното дружество са обещали да изпратят екип, който да реши проблема.

Наноси, кал и паднали клони са засипали някои от централните булеварди в морската столица.  

Оценката на щетите в Карнобат и варненското село Константинов се чака в близките дни.

Кметицата на Симеоновград Милена Рангелова съобщи пред Дарик, че бедственото положение е отменено