Близо 50 столични фирми, помещаващи се в сградата на Завода за изчислителна техника на бул. "Цариградско шосе", излязоха на протест, съобщава БГНЕС.

Недоволството им е срещу ЧЕЗ и КЕВР. Компаниите обвиняват енергийното дружество и Комисията за енергийно и водно регулиране в дългогодишно бездействие, тъй като от десет години неуспешно се опитват да се присъединят законно към електроразпределителната мрежа.

Фирмите се оплакват и че са принудени да заплащат консумираната от тях енергия на нелицензиран доставчик на електроенергия - БИЦ-ИЗОТ АД. Според тях той не е оторизиран да извършва технически действия, свързани с експлоатацията и поддръжката на кабели с високо напрежение.

Протестиращите твърдят, че в България има неприятен монопол на доставката на ток, в лицето на ЧЕЗ. Те негодуват и от бездействието на енергийния регулатор. Те посочват, че от 2013 г. активносе опитват да получат индивидуални партиди за електричество.

Недоволните граждани недоумяват защо се оказва толкова сложно да се учредят индивидуални партиди на фирмите в сградата. Те посочват, че от ЧЕЗ така и не дават официален отговор по казуса.

Не може да продължава да има свещени крави като ЧЕЗ, на които никой не може да потърси отговорност, категорични са протестиращите. Те настояват нещата да са законни и законно да си плащат това, което са изразходили.