Десетки са язовирите в страната, които в началото на годината "изведнъж" се оказаха полупресушени. Това пишат от партия "Възраждане" часове след като екоминистър Емил Димитров - Ревизоро заяви, че докато той е министър, в страната ще има вода.

Водната криза е само един от многото симптоми на болестта на българската държава, която страда от неизтребима корупция, убийствена некомпетентност на правителството си и тежка зависимост от чужди държави, пишат от партията. 

Ревизоро работи за всички, но едни го харесвали, други му казвали: „мутра“

Ревизоро работи за всички, но едни го харесвали, други му казвали: „мутра“

Докато аз съм министър вода ще има, увери Емил Димитров

Те припомнят, че са сигнализирали на 1 януари 2020 година язовир "Камчия", който снабдява с вода за пиене градовете Бургас и Варна, разполага с 83,9 млн. м³, при общ обем от 233,5 млн. м³.

"Тогава предупредихме, че с темповете на потребление, които се движат между 8 и 10 млн. м³, сме заплашени от водна криза по средата на лятото, ако не се наложат някакви ограничителни мерки. За сравнение, по същото време язовир "Георги Трайков", известен още и като язовир "Цонево" (който е резервен водоизточник за Варна) разполага с наличен полезен обем от 123,2 млн. м³ при общ обем от 330 млн. м³. Да обобщим - на 1 януари в "Камчия" има едва 35,9% полезен обем, почти колкото и в "Георги Трайков", където е 37,2%, пишат от партията.

Те твърдят, че след като са публикували тези данни, е имало заплахи, че ще обвинят техния лидер Костадин Костадинов. Три седмици след сигнала, на 1 февруари, от екоминистерството са задължили ВиК дружествата в Бургас и Варна да включа алтернативни водоизточници за осигуряване на водоснабдяването.

От партията коментират, че от януари до август "ВиК - Варна" почти не ограничава своето потребление, за разлика от "ВиК - Бургас", което стриктно изпълнява графика на министерството. Язовирът е губел средно почти по 2 млн. м³ на месец.

През най-горещия месец на годината - август има и най-много ползването на вода - за язовир "Камчия" това е - 8,3 млн. м³. Като прибавим и известно количество загубена вода от изпарение, и не забравяме, че валежите през този период са минимални, можем да прогнозираме, че на 1 септември в "Камчия" ще има най-много 56,5 млн. м³, което ще намали полезния му обем до 23,9%, прогнозират партийците.

Според тях през март 2021 г. язовир "Камчия" няма да бъде използваем, защото в него ще останат 75 млн. м³ вода, но тя няма да може да се ползва, защото ще е извън полезния обем. За да не се случи това е необходимо веднага "ВиК - Варна" да ограничи, както това са направили колегите им в Бургас, ползването на вода от язовира и да използва предвидените в плановете резервни водоизточници.

Според партийците, това, което става сега с язовирите, ще стане след това с държавата.