Детска градина в столицата приела деца без документи за кандидатстване. Нарушението е установено при проверка на дирекция "Образование" на Столична община и администрацията на район "Овча купел".

Ръководството на детска градина 164 "Зорница" в столичния квартал "Овча купел" е направило нарушения на Наредбата за прием на деца в общинските детски градини на територия на Столична община. Става ясно, че за 24 деца липсват кандидатури в информационната системата за обслужване на детските заведение на Столична община, през която се извършва кандидатстването, но те фигурират в списъците на Националната електронна информационна система за предучилищно образование и в дневниците на групите.

Разминаване има и в датите на класиране на някои деца и датите, от които те са записани в дневниците и посещават детската градина.

Проверяват за хранително отравяне детска градина в Стара Загора

Проверяват за хранително отравяне детска градина в Стара Загора

5 деца от 1-ва група са повърнали еднократно, няма констатирани нарушения, извършват се изследвания

При инспекцията са установени серия нарушения в организацията на работата и приема на деца в детска градина 164 "Зорница".

Проверките са извършени по жалби от служители на детската градина и сигнали от граждани.

От детската градина са нарушили и разпоредби за организацията на допълнителните образователни дейности. Установено е, че децата са посещавали спортни занятия извън детската градина без сключен договор между детското заведение и спортния клуб.

2-годишно дете със синини след детска градина

2-годишно дете със синини след детска градина

Родителите са категорични, че възпитателката е била момченцето

От детската градина са извършили и други нарушения на Кодекса на труда, Наредба 12 за статута и професионалното развитие на учителите, Наредбата за медицинската експертиза и предписанията на болничния лист, Наредбата за командировките в страната и Постановление 374 от 2016 за изпълнението на бюджета на България за 2017 г., които касаят работата на педагогическия персонал и извършването на административна дейност.

На директора на детска градина 164 "Зорница" е образувано дисциплинарно производство заради редица нарушения на образователното заведение.