Всички детски градини в София са готови да приемат децата на 4 януари. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от "24 часа".

Тя посочи, че сградите са дезинфекцирани, а филтърът ще е много строг на входа сутрин и ще се прави всекидневна дезинфекция.

По думи на градоначалника ще се следят много внимателно данните след отварянето на детските градини в продължение на една седмица, след което ще се вземе решение по какъв начин поетапно да се отворят и училищата. Първо в клас ще се върнат най-малките, а след това и по-големите.

При връщането на децата в детските градини родителите трябва да представят декларация за информирано съгласие, че децата не са били контактни със заразен и че са здрави. Няма да се иска бележка от лекар. Целта е да не се налага родителите и децата да чакат пред лекарските кабинети.

Детските градини и началните училища отварят след Нова година

Детските градини и началните училища отварят след Нова година

Срокът на останалите мерки е удължен до 31 януари

Днес кметът провери модернизацията на двете сгради на 90-а детска градина в "Надежда". За детското заведение тя посочи, че това е един от последните обекти, който е част от големия проект за модернизация на 25 училища и детски градини в 5 столични района.

По нейни думи с обновяването на тази детска градина и на 102-ро училище в "Надежда" проектът приключва, като остава само обектът, който се финансира от Столичната община - 9-а френска езикова гимназия. Той ще приключи през 2021 г.

Модернизирането включва саниране, покриви, инсталация, детски площадки в двете сгради и изграждане на асансьор. Детската градина се посещава от общо 320 деца.

Отварянето на детските градини - решението не е само медицинско

Отварянето на детските градини - решението не е само медицинско

Ангел Кунчев: Не изпускаме контрола, а се учим от грешките си

Вече 12 детски градини и училища в район "Надежда" са реновирани. Обновени детски заведения с европейски средства има и във "Връбница", "Илинден", "Средец" и "Красна поляна".

Повече от 60 детски градини в столицата имат басейни.

Подготвя се и проект за строителство на нова детска градина за шест групи в "Надежда" 3.

Общо 70 млн. лв. са заложени през 2021 г. за проектиране, отчуждаване и строителство на нови детски градини, посочи още Фандъкова.