Днес се навършват девет години от катастрофата в река Лим, при която загинаха 12 деца от Свищов.

Паметта им бе почетена със заупокойна молитва в параклис „Св. Дух" на гробищния парк в града и възпоменателна служба, отслужена от Великотърновският митрополит Григорий.

Трагедията стана на 4 април 2004 година при сръбското село Гостун, разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия. Група от 34 ученици и 16 възрастни се прибира с автобус от екскурзия в Дубровник. Повечето от пътниците в автобуса са деца от училище "Николай Катранов" в Свищов.
Около 22.00 часа българско време при завой на планински път, шофьорът губи контрол над управлението на автобуса. Автобусът пропада около 15 метра надолу по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим. При спасителните операции от реката са извадени 38 души, но 12-те деца от Свищов загиват, отнесени от придошлите води на река Лим.

При инцидента загинаха Александра Гергова, Антония Братова, Боряна Петкова, Женя Ангелова, Светослава Пантелеева, Валентин Маринов, Виктор Маринов, Лора Николова, Глория Георгиева, Юлиян Манзаров, Светослав Колев и Антоана Евтимова.

След трагедията родителите на децата учредиха фондация "Ангели от Лим". Всяка година през април фондацията организира Дни на "Ангелите от Лим". На мястото на катастрофата, на брега на река Лим между Сърбия и Черна гора, беше издигнат мемориал в памет на децата, който представлява пречупени ангелски криле.

За виновен за трагедията бе признат единият от шофьорите - Илия Измирлиев. Първоначално съдът го осъди на седем години лишаване от свобода, но след обжалване присъдата му бе намалена на четири години затвор.