Дезинфектант е причинил изгарянето на 2-годишното дете в детска градина в София, съобщава bTV.

Припомняме, преди седмица детето беше прието по спешност в "Пирогов", където стана ясно, че то е получило химическо изгаряне.

По случая беше извършена проверка, наложени са дисциплинарни наказания и част от възпитателите са предложени за уволнение.

Преди десетина дни родителите на детето били извикани да го вземат по-рано от ясла заради зачервяване на кожата. Личният лекар на детето има съмнения за изгаряне или полазване от буболечка. През нощта обаче се появявили мехури по раната на детето. След като в "Пирогов", била поставена диагноза "Химическо изгаряне", в детското заведение е назначена вътрешна проверка, такава извършва и Столичната община. Съмненията са, че изгарянето може да е предизвикано от дезинфектант.

След инцидента от детската градина заявиха, че не е възможно детето да се е заляло с дезинфектант и това да е било скрито от родителите, защото препаратите стоят на недостъпни места.

Към момента детето е в стабилно състояние, а родителите очакват някой да поеме отговорност за инцидента.

Нели Манчева - главен експерт в дирекция "Образование" на Столичната община, съобщи, че проверката е приключила и пробите от разредения концентрат на препарата са готови.

Тя обясни, че препаратът е открит на място, което е изключително достъпно за децата - помещението, в което те играят.

Лабораторните резултати сочат, че въпросният дезинфектант е разрешен за употреба, но може да причини изгаряне на детската кожа.

Не можем да твърдим, че там не е имало нито един възрастен, но най-вероятно инцидентът се е случил в момент на разсейване, посочи Манчева.