За обявяване на публичен подбор за избор на членове на съвет на директори и надзорни съвети на общинските търговски дружества настоява Диана Тонова, общински съветник от БСП за България.

От пресцентъра на партията съобщават, че в Столичния общински съвет е внесен доклад за обявяването на публичен подбор за избор на директори на "Център за градска мобилност" ЕАД, "Столичен електротранспорт" ЕАД, "Столичен автотранспорт" ЕАД, "Метрополитен" ЕАД, "Софекострой" ЕАД, "Топлофикация София" ЕАД и "Софинвест" ЕАД.

Тонова посочва, че тези дружества са в хипотезата на изтекли или изтичащи в рамките на календарната година договори на членовете на управителните органи.

Тя също коментира, че повечето управители на дружествата са с "временни" или "до провеждане на конкурс" назначения, станали през времето, когато е управлявала ГЕРБ.

Припомняме, че общинският съветник Борис Бонев разкри далавери в "Топлофикация София", свързани с шефа на столичното парно Александър Александров и спътницата в живота му. Бонев обясни, че обществени поръчки са спечелени от фирми, които след това превъзлагали дейности на фирмата на жената до Александров - Светлана Пашалийска. И като управител на други фирми той практикувал подобни дейности. Бонев показа и документи за далаверата.

На 4 юни пък кметът на София Васил Терзиев каза, че по повод резултатите от проверката за законосъобразност на 24 обществени поръчки на стойност 204 млн. лв., 21 са установени като незаконосъобразни. 

Васил Терзиев спира 21 обществени поръчки

Васил Терзиев спира 21 обществени поръчки

По повод резултатите от проверката за законосъобразност на 24 обществени поръчки на стойност 204 млн. лв.