Далавери в Топлофикация София разкри Борис Бонев на брифинг в СОС. Става въпрос за случай за доходоносен бизнес на шефа на столичното парно и спътницата в живота му.

Обществени поръчки са спечелени от фирми, които след това превъзлагали дейности на фирмата на жената до Александър Александров - Светлана Пашалийска. И като управител на други фирми той практикувал подобни дейности. Бонев показа и документи за далаверата.

Александров и Пашалийска са във фактическо съжителство. Тя управлявала фирмите, на които се превъзлагали дейностите от спечелилите обществените поръчки на Топлофикация София. До Бонев е подаден сигнал от служители на столичното парно. Той припомни, че Александър Александров е назначен за шеф на Топлофикация от ГЕРБ.

ПП-ДБ-СС са поискали отвод на съдия Георги Колев по делото за промените по бул. "Патриарх Евтимий" във ВАС, за да се избегнат всякакви съмнения за безпристрастност.

Коалиция иска делото да се гледа от друг съдия, който няма професионални близки отношения с адвокат Панайот Генков, който представлява сдружението "Европейски център за транспортни политики" на Диана Русинова. Самият Панайот Генков е бил съдия във ВАС и е бил предложен преди няколко години за ръководител на Бургаския съд именно от съдия Георги Колев, който пък извършва разпределението на делата.

ПП-ДБ-СС искат оттегляне на съдията, за да няма никакви съмнения за безпристрастността на делото, тъй като това е дело от обществена значимост.

По-късно от пресцентъра на Топлофикация София излязоха с позиция по казуса, като в нея се заявява, че твърденията на Борис Бонев категорично не отговарят на истината.

От дружеството уверяват, че като възложител възлага изпълнението на различните дейности при стриктно прилагане на разпоредбите на ЗОП и правилника за прилагането на ЗОП. Сключените договори, включително и тези с подизпълнители, се публикуват в профила на купувача на "Топлофикация София" ЕАД в Информационната система на Агенцията за обществени поръчки.

В архива на договорите, сключени в периода от 01.01.2022 г. до 15.04.2024 г. няма обявени подизпълнители съгласно чл. 66 от ЗОП с наименования: "СП КОНСТРЪКШЪН" ЕООД и "БУЛГАРКАР РЕНТАЛ ЕНД ЛОГИСТИК" ЕООД. Няма и предоставени договори или други документи за наеманото им, твърдят от Топлофикация София.

Подчертават, че по цитираните възлагания в последните месеци е била направена проверка от разследващите органи, на които "Топлофикация София" ЕАД е предоставила цялата необходима информация. След като дружеството бъде информирано за резултата от проверката, ще предостави решението и на принципала Столичен общински съвет.

От дружеството припомнят, че по време на кампанията за местни избори миналата година общинският съветник Борис Бонев отново е използвал "Топлофикация София", като изнесъл неверни данни за строителни дейности извършени на пътен участък. По този сигнал на г-н Бонев е била извършена проверка от Агенция "Държавна финансова инспекция" (АДФИ). Заключението от извършената проверка е, че "действията на "Топлофикация София" ЕАД са законосъобразни с оглед липсата на открити нарушения".