Самозапалили се въглища в румънска баржа, закотвена в средата на река Дунав, са причина за тежкото задимяване на Русе. Инцидентът е станал в ранните часове на вторник, 19 юли, информира БНР.

Министърът на екологията в оставка Борислав Сандов разговаря с румънските власти за преместването на съда

Хиляди са косвените жертви на мръсния въздух, сигнализират от пациентска организация

Хиляди са косвените жертви на мръсния въздух, сигнализират от пациентска организация

14 хиляди българи умират на година от мръсен въздух

Градът, известен с екологичните си движения, осъмна рано тази сутрин задимен и с остра задушлива миризма. Оказа се, че причината за мръсния въздух в Русе днес е румънска баржа, която е превозвала въглища от Констанца към Белград. Заради високите температури товарът се е самозапалил и екипажът е закотвил плавателния съд в средата на Дунава, докато изчаква огнеборци.

Заради смяна на посоката на вятъра, димът от горенето причини на русенци поредно замърсяване на въздуха, което обаче не е превишило пределно допустимите норми. По думите на директора на Регионалната екоинспекция инж. Цонка Христова тлеенето е започнало от четвъртък, но не са взети мерки. 

Мръсният въздух - 3 пъти по-опасен от алкохола и 6 пъти по-рисков от ХИВ/СПИН

Мръсният въздух - 3 пъти по-опасен от алкохола и 6 пъти по-рисков от ХИВ/СПИН

Той е 89 пъти в сравнение с конфликти и тероризъм

"И досега, доколкото разбирам, няма взети конкретни мерки. Разбрахме, че има някакво гасене от пожарната в Гюргево. Определено тази баржа трябва да бъде изтеглена на място, където да не замърсява населените места, защото и от нашата страна, и от страна на Гюргево предполагам, го имат същия проблем. Днес вече не е само този проблем. Отсреща пак горят стърнища, така че днес пак градът ще бъде в дим", обясни Христова.