Хиляди стават косвени жертви заради мръсния въздух, който е факт в градовете. За това сигнализираха от Българската асоциация за закрила на пациентите, които дадоха брифинг в БТА.

Най-вече критиките им бяха насочени към политиката за опазване на въздуха в Столичния град. Един пример - станциите за измерване на замърсяването на въздуха, дислоцирани в кварталите "Павлово" и "Младост", които отчитат официални данни за замърсяване, би следвало да са разположени до пътното платно, където има концентрация на фини прахови частици, но в същото време те са разположени на няколко десетки метра встрани. 

Борислав Сандов иска до края на 2022 г. да свали поне 8 наказателни процедури срещу България

Борислав Сандов иска до края на 2022 г. да свали поне 8 наказателни процедури срещу България

Очакваме поне 2 решения на съда, които ще бъдат в наш ущърб

"Седем милиона жители на планетата умират от замърсяването на въздуха. В България са 14 хиляди. Ние бием тревога за това също и че трябва да се носят маски срещу фини прахови частици още 2014 година, но никой не обърна внимание. И когато дойде ковид и имаше 16 хиляди жертви годишно, започнаха да говорят за това, но тази невидима загуба от 14 хиляди не е във фокуса нито на Министерството на здравеопазването, нито на Министерството на околната среда и водите", каза Пламен Таушанов, председател на пациентската асоциация.

Подценяване на замърсяването с азотни диоксиди, което следва да бъде преборено с по-добро картографиране на отрицателните стойности и с повече лаборатории, разположени на по-адекватно място, препоръчват от неправителствената организация. Следва и да се насърчи използването на градски транспорт и ходенето пеша, а не карането на личен автомобил. Именно тук е и следващата критика на БАЗП - отлагало се въвеждането на "зелени зони" в София, чиято идея е в зимните месеци с най-голямо замърсяване да не се допускат до центъра на столичния град автомобили с екокатерории 1, 2 и 3.

Фандъкова се е загрижила за електробусите и зелените зони

Фандъкова се е загрижила за електробусите и зелените зони

Модернизацията на "Топлофикация" също е на дневен ред