Директорка на детска градина в Свиленград е в болница със счупен таз след насилие от страна на родител. Бащата Красимир Вучков пък твърди, че детето му е удряно. Той е с повдигнато обвинение за нанасяне на средна телесна повреда. Ако бъде признат за виновен го грози лишаване то свобода от 2 до 10 години, обясни наблюдаващият прокурор Стоянова, цитирана от Нова телевизия.

Обяснението на таткото за инцидента е, че жената паднала сама. "Аз бях клекнал на нивото на детето си, тя се опита да затвори вратата през крака ми. Дърпайки вратата обратно, виждам, че тя полита и пада. Чух, че казва: "Ей това ти е най-голямата грешка", казва той. Вучков също така се съмнява, че тя няма наистина счупване, защото видял, че се изправила.

Община Свиленград е назначила комисия, която да провери имало ли е насилие над детето в детска градина "Радост". Според кмета Анастас Карчев комисията не е установила нередности. Той допълни, че директорката се възстановява, но все е в "Пирогов".

Златка Иванова работи в детската градина и е станала свидетел на сблъсъка. По думите й бащата дошъл и питал кой е инжектирал детето му, след като то не идвало в градината в продължение на 15 дни. Директорката се опитала да обясни, че подобни манипулации се извършват само от личните лекари на децата, а той нанесъл удар с лявата си ръка по дясната страна на лицето на й. В следствие на удара жената счупила тазобедрената си става.

Протест пред детска градина срещу директорка, върната на работа след тежък инцидент с дете

Протест пред детска градина срещу директорка, върната на работа след тежък инцидент с дете

Родители искат тя да спре да ги разиграва

По-късно от прокуратурата съобщиха, че агресивният родител, който е 43-годишен, е привлечен като обвиняем за причиняване на средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на лявата тазобедрена става, на директорката на детската градина, която в момента изпълнявала служебните си задължения. Престъплението е квалифицирано по чл. 131 ал.1 т.1 от Наказателния кодекс. 

От събраните до момента доказателства е изяснено, че около 13.20 ч. на 15 ноември 2022 г. К.В., 3-годишният си син и неговата баба отишли в детската градина, която момчето посещавало. Там били посрещнати от помощник-възпитателка. Възникнал спор дали на детето е била поставена инжекция без разрешение на родител. На мястото пристигнала и директорката Т.Х. Тя обяснила на бащата, че в детската градина не са били поставяни инжекции на децата. В този момент К.В. се обърнал към нея и нанесъл удар в областта на лицето й. Вследствие на това Т.Х. паднала на земята, а по-късно е установено, че в резултат на това е получила фрактура на тазобедрена става.

Събирането на доказателства по случая продължава под ръководството на прокурор от Териториално отделение-Свиленград към Районна прокуратура-Хасково. Предстоят разпити на свидетели, назначаване и изготвяне на медицинска експертиза, която да установи характера на телесното увреждане и събиране на писмени доказателства. Утре, 22 ноември 2022 г., на К.В. ще бъде предявено обвинението, за което е привлечен като обвиняем от Районна прокуратура-Хасково, и наблюдаващият прокурор ще прецени каква мярка за неотклонение ще му бъде наложена.

Извършва се и проверка по подаден сигнал от бащата за причинени увреждания на детето по време на посещението му в часовете в детската градина. Във връзка със случая прокурор е участвал в съвместно съвещание с представители на местната власт в Свиленград и социалните служби за обсъждане на мерките за закрила на 3-годишното дете, а също така и за необходимостта в детските градини да бъде монтирано видеонаблюдение или назначена охрана.