Строителният надзор не е открил нарушения при мащабното застрояване в курортния комплекс "Св. Св. Константин и Елена". Това обяви директорът на Дирекция национален строителен контрол (ДНСК), цитиран от bTV.

Проверката започна преди дни. Повод за нея бе видеоклип в социалните мрежи, на който се вижда, че се излива бетон край плажа в курорта.

Проверяват строежите и в "Св. Св. Константин и Елена"

Проверяват строежите и в "Св. Св. Константин и Елена"

Паралелно тече проверка и по Южното Черноморие

В отговор от курортния комплекс обявиха, че изпълняват инвестиционната си програма за подобрение на материалната база с три проекта.

Строителните разрешения са издадени от община Варна.

Строителните разрешения са издадени от Община Варна. Проектите са съгласувани с екологичното законодателство, увериха и от РИОСВ - Варна.

От МРРБ е одобрен подробният устройствен план, тъй като курортният комплекс е с национално значение. Огледът на място бе насрочен за днес.

ДНСК замрази строежите по къмпингите

ДНСК замрази строежите по къмпингите

Никой не уведомил ДНСК за изготвената стена на "Алепу", показа проверката

Малко по-късно от ДНСК информираха, че разрешението за строеж на новия обект в курорта "Св. Св. Константин и Елена" е издадено от главния архитект на Варна на 16 февруари 2018 г. и е законосъобразно. Информацията е на началник на ДНСК арх. Иван Несторов.

Несторов заедно със заместник-началника на ДНСК Петър Духлински и началника на РДНСК - Североизточен район Кирил Москов е проверил новостроящия се обект в курортния комплекс.

Интересното е, че Дирекцията за национален строителен контрол отговаря за обекти от първа до трета категория, съгласно законодателството. Провереният обект е от четвърта категория и за него отговорност носи общината. Строителството и контрола на всички сгради до 15 метра са от компетентността на общинската администрация, независимо дали са обществени или жилищни.

Другият отговорен по строителството на такива обекти е фирмата - консултант, стана ясно от думите на началника на ДНСК. "Всички задължения, които трябва да се извършват относно законосъобразността на изготвените строителни книжа са възложени на консултанта. Той е този и който упражнява надзор на строителството и консултира строителните книжа", заяви Несторов.

Според ДНСК: "Нито ще има нов плаж, нито ще се застроява плажа". Има влязъл в сила Подробен устройствен план (ПУП). Той е одобрен от всички компетентни институции.

МРРБ работи по изготвянето на промени в Закона за устройство на територията. Готви се промяна на чл.24, ал.3 от Закона, с който се определя височината на сградата според терена. В момента съгласно този член се дава възможност на одобряващия орган да мери височината на сградата откъм улицата. Когато обаче се измери от към плажа - сградата "расте", обясни още началникът на ДНСК.

Проверките на ДНСК по Черноморието продължават на юг към Бургас.