До първи септември ще приключи двегодишният тормоз над живеещите в района на Мароково тепе, където всяка седмица се извършват взривни дейности заради строежът на нов голям търговски обект.

Това обещание получи заместник- кметът на Пловдив Димитър Цветков от фирмите извършители на взривните и строителни дейности там, съобщава Радио Пловдив.

На днешна съвместна среща между тях, общински и държавни институции и представители на протестиращи граждани от района на Марково тепе бе постигнато споразумение да се проведат още шест взривявания в рамките на не повече от три седмици, след което разширена комисия от общинари, прокуратура, полиция, институции и граждани ще проверят дали поетият ангажимент е спазен, както и дали е извършено цялостното почистване и облагородяване на прилежащите площи.

Представители на живеещите по улиците „Гладстон" и „Драган Цанков" протестираха срещу системния тормоз от строителните работи, които според тях вече застрашават и здравето им заради плътното запрашаване и физическата опасност за тях и домовете им от взривовете.

Представителят на израелските инвеститори Яков Ниев декларира, че сградите в района са застраховани в „Булстрад" на стойност над сто милиона евро, и обеща, че ако хората не му пречат, то новият крупен търговски център ще бъде готов до края на 2009 година.