Над 1000 цигани от Дупница, Видин, Девня и Бургас ще могат да бъдат настанени в общински жилища. Това ще стане след около година и половина, когато приключва изграждането на нови жилища и ремонта на стари такива.
Средствата за строителните дейности са осигурени от еврофондовете, а общата сума, отделена по тези проекти е 16 милиона лева.

Това е общинска инфраструктура, която ще бъде представена на лица от тези маргинализирани групи, ако разбира се те отговарят на определени изисквания
, заяви регионалният министър Лиляна Павлова по време на конференция, посветена на интеграцията на циганите.

Основното изискване е те да си плащат наема и сметките. На второ място децата им трябва да ходят на училище и на детска градина, както и настанените лица да участват в програмите за заетост.
„Не случайно ние инвестираме в инфраструктура, но безспорно това е съчетано със социални мерки и дейности, за да може и колегите по линия на Оперативна програма „Човешки ресурси” да осигурят и да включат тези лица в програмите за заетост”, поясни министър Павлова.

По думите й, в тези общински жилища приоритетно ще се настаняват цигани. Има възможност за тях да кандидатстват и бездомни лица, малолетни родители, самотни майки. „Има ясна методика, по която те ще бъдат избирани и това ще бъде съгласувано на национално ниво, за да сме сигурни, че настаняваме хора, които отговарят на изискванията”, уточни още Павлова.

По думите й, ако обитателите на новите жилища имат финансови затруднения, общината ще има възможност да им даде определен гратисен период за погасяване на дълговете.
Всички те обаче няма да имат възможността да придобиват собственост върху съответното жилище.

Министърът обясни, че всички общини са имали възможност да кандидатстват. Получени са 36 проектни предложения, но само класираните на първите четири места участват в разпределянето на средствата.

„Имаме и три резервни. За три от тези проекти вече е одобрено финансирането. Очакваме проекта на Бургас, който трябва да бъде доработен и с това реално започва работата по този проект.”

Най-много са отпуснатите средства за Дупница – 5 милиона лева, следва Видин с 4 милиона лева и Девня – 1.6 милиона лева. Именно от Дупница ще бъдат и близо половината от наемателите – 460 души.