Радомир е пред тежък воден режим заради ниски нива на водите и проблеми с водопроводната система. В града живеят близо 20 хиляди души, от декември части от него са на воден режим.

"От 12 декември високата зона на града е на воден режим, а от 7 февруари - ниската зона и квартал "Върба", което създава доста неприятности, след като имаме предписание от ВиК оператора, че трябва да ограничим ползването на вода с цел запазването на ресурса, който имаме", коментира пред bgonair кметът на Радомир Пламен Алексиев.

"До 3 месеца градът може да е на воден режим и ако авариите зачестят доста - довеждащият водопровод е 15 км. Той се намира се в скалист регион".

Кметът на Радомир не знаел, че трябва да ползва яз. "Студена" само при аварии

Кметът на Радомир не знаел, че трябва да ползва яз. "Студена" само при аварии

Кметът на Перник пък се чуди защо още се насочва вода от язовира към Радомир

ВиК оператора изчислява за колко време ще стигне водата на града. Един от недостатъците на изградената ВиК инфраструктура е, че няма хранилище и водата постъпва директно в разпределителната мрежа.

Алексиев обясни, че водоразпределителните мрежи на Перник и Радомир не са свързани и са на един воден оператор и една ВиК асоциация.

По думите му, "ако Перник се облекчи, получи допълнителен воден ресурс и язовир "Студена" започне да се пълни, това ще позволи да се обърне внимание и на нашите проблеми - един от тях е ремонтът на водопреносната мрежа, защото 40% са загубите там".

Кметът на Перник доволен - нивото на язовир "Студена" се покачва

Кметът на Перник доволен - нивото на язовир "Студена" се покачва

Владимиров очаква облекчаване на водния режим в края на пролетта