Ситуацията в област Перник след обявения воден режим продължава да е тревожна, съобщава БНТ.

Язовир "Студена" все още е на критичния минимум, а преди дни се оказа, че вода от язовира е била пренасочвана неправомерно към Радомир.

Кметът на Радомир Пламен Алексиев обаче бе категоричен, че заглавия като "Отклонена е водата за Радомир" и "Спряно е източването за яз. "Студена" за Радомир" не отговаряли на истината. Аргументът му е, че водоизточникът, който ползва помпената станция "Крапец" и го насочва към Радомир, е преди яз. "Студена".

Не било работа на МОСВ как ВиК-Перник организира водоснабдяването

Не било работа на МОСВ как ВиК-Перник организира водоснабдяването

Нено Димов иска питейната вода да не се ползва за промишлени цели

"Водата не влиза в яз. "Студена". Водата влиза в помпената станция и оттам се насочва към посока Радомир и, когато не работи, прелива през бента и отива през дерето директно към яз. "Студена", обясни той.

По думи на Алексиев ВиК дружеството, което е едно и също и за двата града, няма интерес да прави нещо подобно. Според него основната причина за водната криза в областта са довеждащите водопроводи, защото именно там били големите загуби.

От своя страна градоначалникът на Перник Станислав Владимиров подчерта, че отдавна е имало сигнали, че ще се стигне до водна криза. Той отново подчерта, че според него това се дължи на начина на ръководене на ВиК дружеството.

Извънредна проверка на язовир „Студена“ установила нарушения

Извънредна проверка на язовир „Студена“ установила нарушения

Проверката е извършена от представители на МОСВ

"Министърът е прав - Радомир трябва да черпи при аварийни ситуации вода от станция "Крапец". Кметът не е виновен - той иска да осигури комфорт на неговите жители. Виновно в тази ситуация е ВиК дружеството в Перник - ръководството, а не обикновените служители", категоричен бе Владимиров.

Той обаче недоумява защо когато Перник вече е във воден режим, продължава да насочва вода към Радомир, при положение че те имат други водоизточници.

Кметът на Радомир пък заяви, че не е знаел, че яз. "Студена" не е основен, а авариен водоизточник на града.

По-строг режим на водата искат от кмета на Перник
Обновена

По-строг режим на водата искат от кмета на Перник

Проучват всички възможни източници на вода за яз. "Студена"

Припомняме, на 7 ноември беше обявено, че ще има воден режим в цяла Пернишка област. Преди това новоизбраният кмет Станислав Владимиров заяви, че причината за водния режим е некомпетентното управление на ВиК-Перник.

На 14 ноември Владимиров каза, че червени лампи за воден режим в града светели още от началото на годината.

Същевременно новият кмет Станислав Владимиров върна за преразглеждане предложения от ВиК график за воден режим.

От 18 ноември 2019 г. започна воден режим в региона. Той обхваща Перник и Батановци. Обхванати от водния режим са селата Голямо Бучино, Люлин, Дивотино, Мещица, Витановци, Ярджиловци, Богданов дол, Черна гора и Лесковец. Водният режим засяга около 60 000 души.

Същият ден - 18 ноември, кметът Станислав Владимиров сезира прокуратурата. Очакванията му са прокуратурата да влезе във ВиК и да прегледа всички действия. Според него продължаващото разхищение на вода ще изчерпи и малкото останало количество от безценния ресурс.

На 20 ноември перничани щурмуваха сградата на ВиК заради водния режим. Малко по-късно беше освободен от длъжност шефът на ВиК-Перник.

С 100 000 куб. м се е повишила водата в язовир "Студена"

С 100 000 куб. м се е повишила водата в язовир "Студена"

Очаква се от април 2020 г. перничани да са имат вода по-дълго време в денонощието

След това стана ясно, че язовир "Долна Диканя" не може да се използва за Перник, защото водата е заразена със салмонела.

На 23 ноември бившият екоминистър Евдокия Манева заяви, че е необходима оставката и на областния управител Ирена Соколова, тъй като не са взети мерки навреме за справяне с водната криза.

Заради водната криза местната власт поиска 200 000 л минерална вода от държавния резерв. Стана ясно и че се търсят и подпочвени води за справяне с водния режим.