С 14 см се е покачило нивото на язовир "Студена" за последното денонощие. Това съобщи кметът на Перник Станислав Владимиров, цитиран от БНР.

По негови думи южният вятър и топлото време са допринесли за ускорено снеготопене във водосбора на язовира, благодарение на което нивото не само не спада, но дори леко се е покачило. Той посочи, че в момента притокът е 843 л/сек.

Владимиров е доволен, че във Витоша продължава да вали сняг, а очакваното топло време през следващата седмица ще позволи по-голям приток. Според него това ще даде шанс да не се навлиза в мъртвия обем и да продължи черпенето на вода от водовземната кула.

С 3 см се е покачило нивото на язовир "Студена"

С 3 см се е покачило нивото на язовир "Студена"

Вече са положени 800 метра тръби от новия водопровод

Кметът заяви, че съоръжението, което ще свърже Перник към София, е гаранция, че дори природата да не е благосклонна, има откъде да се вземе вода.

По негови думи строителството върви с много добри темпове. Графикът се спазва и когато съоръжението започне да подава вода към Перник, ще спре да се взема от язовир "Студена", за да може нивото му да се покачва по-бързо, обясни той.

Владимиров прогнозира, че ако времето е благоприятно, в края на пролетта ще може да се говори за облекчаване на водния режим.

Той съобщи, че е започнал ремонтът на пречиствателната станция. Вече са готови и съоръженията, които трябва да приемат по-голямо замътняване на водата при висок приток или евентуално вземане на вода от мъртвия обем. В момента се проектират трасетата на водопровода през града, за да може до седмица работата да започне.

Черна дупка, от която изтича водата на язовир "Студена", търси инж. Русев

Черна дупка, от която изтича водата на язовир "Студена", търси инж. Русев

Притокът е увеличен, но вода продължава да се губи

Припомняме, вчера стана ясно, че нивото на язовира се е покачило с 3 см.

Миналата седмица Столичният общински съвет прие спасителния план на държавата за справяне с водната криза в Перник.

Правителството предложи градът да се снабди с вода от язовир "Белмекен", през "Бели Искър" и водопреносната мрежа на столицата. По този начин Перник ще получи вода за питейни нужди с изграждането на 13.5 км трасе от Мало Бучино до квартал "Мошино".