Всички политически партии в Столичния общински съвет гласуваха "за" осигуряване на вода от София към Перник чрез Рилския водопровод.

Идеята бе лансирана на извънредно заседание на Министерския съвет по предложение на ресорните министри и премиера Бойко Борисов като единствен устойчив вариант за справяне с водната криза в града.

Идеята на управляващите е да се изгради помпена станция и 13.5 км водопровод между София и Перник. Той трябва да се захранва от яз. "Бели Искър", от който се осигуряват 25% от водата за София.

С 56 гласа "за" и само 1 "въздържал се" общинарите гласуваха доклада водоподаването за Перник да става от София.

Манолова пита дали столичани ще плащат по-скъпа вода заради връзката с Перник

Манолова пита дали столичани ще плащат по-скъпа вода заради връзката с Перник

Според нея гражданите трябва да бъдат информирани за всички параметри на предложеното решение

След гласуването кметът на София Йорданка Фандъкова за пореден път обеща, че решението на СОС няма да постави под риск столичани и водата за тях.

Ще искаме държавни гаранции, че ВиК - Перник ще може да закупува вода безпроблемно, каза кметът Фандъкова.

Така тя отговори на думите на общинския съветник и зам.-председател на СОС от БСП Милка Христова, че ВиК - Перник е във влошено финансово състояние и няма да може да заплати закупеното от "Софийска вода".

"Абсурдно е столичани да плащат водата на перничани", категорична бе Фандъкова.

Градоначалникът на Перник Станислав Владимиров, който присъства на дебатите, също даде обещание, че проблем с плащането от страна на ВиК-Перник няма да има. Той дори даде гаранции, че правителството е обещало да помогне, а МРРБ е принципал на водното дружество и при случай на затруднения, също са обещали да окажат съдействие.

Перник с вода от "Белмекен" след 45 дни
Обновена

Перник с вода от "Белмекен" след 45 дни

Изграждат "байпас" на ВиК инфраструктурата на София

Относно още едно притеснение, лансирано от общинарите по време на дебата по доклада, че Рилският водопровод е на места изхабен и няма да може да издържи на налягането при водоподаването към Перник и не само миньорският град, но и София ще остане без вода, Фандъкова отговори така: "Ако след отпускането на водни количества за Перник авариите на Рилския водопровод се увеличат чувствително, "Софийска вода" ще има отговорност да реагира и веднага да даде предложения за решение на проблема."

От "Софийска вода" потвърдиха, че могат да се справят.

Водата от "Белмекен" ще напоява почвата под Перник, убеден Игнатов

Водата от "Белмекен" ще напоява почвата под Перник, убеден Игнатов

Загубите по мрежата си оставали 75%, до перничани нямало да стигне нищо

А председателят на Комисията по икономика Николай Стойнев добави, че започва проект за укрепване на стената язовир "Бели Искър" и правителството ще отпусне пари за тази цел още тази година.

Проектът предвижда да се осигури връзка между Рилския водопровод и този на язовир "Искър", така че при аварии да се превключва от единия на другия водопровод и да няма опасност за водата на столичани.

Тестват 300 л в секунда повече вода по трасето за Перник

Тестват 300 л в секунда повече вода по трасето за Перник

В "Софийска вода" получават информация за нивото на язовирите в региона