Изграждането на още близо 14 километра ВиК мрежа за отвеждане на вода през София за Перник не е генерално решение на проблема. Това заяви за Bulgaria On Air общинският съветник арх. Борислав Игнатов.

По негови думи тръбата ще доведе вода, която е достатъчна само за да продължи режимът в същите параметри.

Игнатов посочи, че идеята е през тази тръба да се подава вода към Перник, за да не се черпи повече от язовира, така че той постепенно да се напълни. В момента се черпят 120 л/сек от яз. "Студена", като правителството иска това да спре и да се подадат общо 300 л от София.

Корнелия Нинова чула две версии за водната криза в Перник

Корнелия Нинова чула две версии за водната криза в Перник

Социалистката не иска да се рискува язовир "Бели Искър"

Според Игнатов обаче въпросната питейна вода всъщност ще служи за напояване на почвата под Перник, тъй като загубите по мрежата са 75%. Той прогнозира, че от тези 300 литра до хората няма да стига практически нищо.

Всичко потъва в дупки, това е скандално и се чудя на дебелоочието на тези хора, които са отговорни през последните 10 години, как просто за да спасят собствената си кожа, хвърлят милиони за мерки, които не са доказани, че ще сработят а и вече е късно за тях, коментира той.

Игнатов не смята за реалистичен срокът от 45 дни, който се предвижда за изграждане на тръбата. Самият министър на икономиката казал на вчерашната среща, че в момента такива тръби изобщо не съществуват в Европа, а срокът за произвеждането им е 40 дни.

Вода през София за Перник ще се подава от март до юни

Вода през София за Перник ще се подава от март до юни

"Студена" е на мъртъв обем след 2 седмици, но Рилският водопровод ще издържи

"Ние сме изцяло "за" да помогнем на Перник. Има такава техническа възможност през София, но данните, които вчера бяха казани, бяха само устно", подчерта общинският съветник.

Той обясни, че в момента няма никакви изчисления и проекти, които да изчислят дали това може да се случи, без да застраши водоподаването в столицата.

Игнатов изрази категорично несъгласие с думите на кмета Йорданка Фандъкова, че кризата в Перник не трябва да се политизира . Напротив, политиката е точно това - дългосрочно планиране по дадени проблеми, категоричен бе той.

Той посочи, че е попитал кмета какви са гаранциите, че водоподаването в София и няма да има аварии и дали ще си подадат оставките, ако мерките не сработят. Само министърът на икономиката каза, че ще си подаде оставката веднага, другите си замълчаха, отбеляза Игнатов.

Черна дупка, от която изтича водата на язовир "Студена", търси инж. Русев

Черна дупка, от която изтича водата на язовир "Студена", търси инж. Русев

Притокът е увеличен, но вода продължава да се губи

Той бе категоричен, че проблемът трябва да се реши веднъж завинаги, а не просто да се подават количества, достатъчни само за режим.

Относно планираните 25 млн. лева за въпросния план за 14 км от "Белмекен" за Перник Игнатов заяви, че гледа със съмнение на тези цифри, тъй като те били дадени без никакъв проект. Винаги става така, като се действа в авариен режим и всичко се хвърля само да се спаси положението, посочи той.

Според него няма никаква гаранция, че предвидената сума ще е достатъчна за изграждане на проекта.