Стената на язовир "Бели Искър трябва да се укрепи. Това не е работа на политиците, а да извикат експертите. За това настоя в сутрешния блок на Нова телевизия лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод вота на недоверие срещу правителството на кабинета "Борисов-3" в областта на политиката на околната среда и водите.

Припомняме, вчера на извънредната постоянна комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в Столичната община, която събра икономическия Емил Караниколов, регионалния Петя Аврамова, екоминистъра Емил Димитров - Ревизоро, кметът на София Йорданка Фандъкова, кметът на Перник Станислав Владимиров, представители на Софийска вода и общинари, обсъдиха идеята на правителството.

Тя е през ВиК инфраструктурата на София да преминава вода за Перник, тоест от язовир "Белмекен" водата да премине през язовир "Бели Искър" във водопреносната мрежа на София и от резервоар "Мало Бучино" да бъде изградено трасе от 13 км до Перник.

Вода през София за Перник ще се подава от март до юни

Вода през София за Перник ще се подава от март до юни

"Студена" е на мъртъв обем след 2 седмици, но Рилският водопровод ще издържи

Соцводачката е чула две версии за водната криза в Перник - заради изборите, а другата версия заради сключения договор за подводния ремонт за много пари - 32 млн. лв.

По думите на Нинова червените искат вотът на недоверие да мине и работят за промяна на управлението. ГЕРБ трябва да отговаря на въпроси и да понасят отговорност, а с кого ще се управлява - първо да дойдат предсрочните парламентарни избори и да се види кой ще влезе в парламента.

Според нея вотът не недоверие вече има смисъл и дава резултат, защото нямало да има такива реакции. Важен е дебатът и много по-важна е подкрепата извън пленарната зала. Много голяма част от обществото мисли като нас, заяви тя.

Нинова смята, че ГЕРБ отклоняват вниманието с подобни въпроси, ако мине вотът на недоверие, че целал саботаж, с кого ще управляват БСП, опозицията замисля сваляне на легитимния кабинет. Според нея, ако се стигне до нов служебен кабинет, той трябва да положи всякакви усилия, за да се реши кризата в Перник и да се предотвратят другите кризи.

Екоминистърът за ВиК сектора: Не мога да пълня каца без дъно

Екоминистърът за ВиК сектора: Не мога да пълня каца без дъно

Водните дружества не си оправяли загубите, а искали по-голямо водоподаване

Не бива да се съсредоточаваме само в Перник, защото проблемът е национален и се дължи на некомпетентното управеление. "Уважавам това, което каза вчера Йорданка Фандъкова. Една криза не може да се потушава с много кризи", подчерта Нинова.

Тя смята, че решението за изграждането на държавен холдинг изглежда малко паническо и било взето в кризисна ситуация. Холдингът няма да обхване цялата система, а ще обхване 50-60% и не се решава национално въпросът. Големи ВиК дружества остават извън него, обясни соцводачката.

Този 1 млрд. лева капитал какви изчисления аргументира, няма я експертизата за какво ще отиде, няма ги в бюджета, ще влиза ли в парламента. Подобно упражнение управляващите направили с язовирите, припомни тя.

Нов държавен холдинг събира всички ВиК

Нов държавен холдинг събира всички ВиК

Ще се управлява от 8 директори

Вчера самите общински съветници заявили без нито един документ да се прехвърли вода от един язовир в друг. Затова утре от БСП са поканили всички големи известни авторитетни хидроиженери, които са строили язовирните съоръжения и знаят за какъв, обем, капацитет, опасност и какво да се избегне.

В момента политиците трябва да стъпим на експертиза, за да не стане по-лошо, призова Корнелия Нинова и запита защо първо не се ремонтира язовирната стена на яз. "Бели Искър".

Една криза не може да се гаси с потенциална нова криза и защо да рискуваме язовир "Бели Искър", ако стената подаде и се скъса, запита лидерът на БСП.

Тя пожела да се излезе от темата за ремонта на тръбите, защото не е работа на политиците къде да се слагат те. Упреците за миналото традиционно ГЕРБ го правят 10 години. Това е несериозно и е опит да се избяга от личната отговорност, изтъкна Нинова.

Нинова запита още как са пристигнали боклуците в страната, как се е увеличила цената на водата три пъти, за да се използват за инвестиции в мрежата.

Перник с вода от "Белмекен" след 45 дни
Обновена

Перник с вода от "Белмекен" след 45 дни

Изграждат "байпас" на ВиК инфраструктурата на София

Корнелия Нинова смята, че е най-странна позицията на Обединените патриоти - патриотизъм, при който стигаш дотам да тровиш народа си, е антипатриотизъм.

"Да го изтрият това патриоти от заглавието си", отсече лидерът на БСП и посочи, че партньорство, за да се удържи властта на всяка цена, не е партньорство.

По повод ареста на бившия министър на околната среда Нено Димов, Нинова заяви, че това е ход, с който се цели да се намали напрежението. Тя не е изненадана, но запита дали това решава проблема, или се отпишва напрежението. Иначе новият екоминистър Емил Димитров-Ревизоро тръгнал с енергия и амбиция.