Това, което е необходимо на Перник, за да няма криза, можем да го осигурим, без да влияем нито на водосбора на "Софийска вода", нито на деривациите на "Софийска вода". Това обясни за БНР министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Той посочи, че деривациите, които захранват язовира "Белмекен" за друга каскада, могат да бъдат пренасочвани.

Димитров поясни, че реверсивният тунел е изграден през 1993 г. и до момента е използван многократно.

Той бе категоричен, че питейната вода трябва да се пести. "Всеки, който има огромни загуби, не иска да си оправи загубите, а иска да му се увеличи водоподаването. Аз не мога да пълня каца без дъно", коментира ситуацията във ВиК сектора той.

При най-малък дисбаланс в София, водоподаването към Перник ще спре, уверява Фандъкова

При най-малък дисбаланс в София, водоподаването към Перник ще спре, уверява Фандъкова

Тя е категорична, че без пълни гаранции това предложение няма да се приеме

Относно проблемите в Шумен екоминистърът подчерта, че 30 години местното ВиК дружество не е направило нищо за водопровода, построен поне 20 години преди това.

"Решили, че понеже е по-евтина водата от язовир "Тича" по този водопровод, няма да поддържат останалите сондажи в града. През тези години са откраднати помпите, тръбите. В момента градът има сондажи и възможност да се захрани самостоятелно, но няма инфраструктура", обобщи той.

По отношение на мегаструктурата ВиК холдинг Димитров заяви, че по Оперативна програма "Околна среда" са осигурени средства, така че с по около 100 млн. за всяка област да се поднови водопреносната мрежа.

Перник с вода от "Белмекен" след 45 дни
Обновена

Перник с вода от "Белмекен" след 45 дни

Изграждат "байпас" на ВиК инфраструктурата на София

Той обясни, че ВиК дружествата са в тежко положение и нямат собствено съфинансиране. Според него въпросният холдинг ще може да уреди съфинансирането, което не могат да си позволят повечето ВиК дружества.

По темата за отпадъците Ревизоро посочи, че прокуратурата е установила, че в Бобов дол има отпадъци, но те не опасни. Комплексното разрешително обаче било изтекло. По негови думи утре работна група ще отиде да провери всичките разрешителни от РИОСВ - Перник.

Черна дупка, от която изтича водата на язовир "Студена", търси инж. Русев

Черна дупка, от която изтича водата на язовир "Студена", търси инж. Русев

Притокът е увеличен, но вода продължава да се губи

Не трябва да се спира мощност, която има разрешение, която не излъчва вредни емисии, но не може да работи мощност, която няма комплексно разрешително, категоричен бе екоминистърът.

Той обясни, че има депа, които вече имат отпадъци, въпреки че нямат издадено разрешение да съхраняват такива. Имало и депа с отпадъци, за които изведнъж никой не знаел откъде са.

Според него настоящият контролен механизъм не може да обхване всички и е необходим нов.

Нов държавен холдинг събира всички ВиК

Нов държавен холдинг събира всички ВиК

Ще се управлява от 8 директори