До 2 седмици язовир "Студена", от който Перник черпи питейна вода, ще достигне мъртъв обем. Предприетите мерки не са дали резултат, а нивото на язовира продължава да се понижава ежедневно. Това обяви кметът на Перник Станислав Владимиров.

Той представи данните по време на заседанието на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в Столична община, която събра трима министри - икономическия Емил Караниколов, регионалния Петя Аврамова, екоминистъра Емил Димитров - Ревизоро, кметът на София Йорданка Фандъкова, кметът на Перник Станислав Владимиров, представители на Софийска вода и общинари, които обсъждаха идеята на правителството.

А тя е през ВиК инфраструктурата на София да преминава вода за Перник, тоест от язовир "Белмекен" водата да премине през язовир "Бели Искър" във водопреносната мрежа на София и от резервоар "Мало Бучино" да бъде изградено трасе от 13 км до Перник.

Черна дупка, от която изтича водата на язовир "Студена", търси инж. Русев

Черна дупка, от която изтича водата на язовир "Студена", търси инж. Русев

Притокът е увеличен, но вода продължава да се губи

По думите на кмета на Перник, ако не се предприемат спешни мерки, ще се наложи да се черпи от водния отпускател, а "още по-опасно е смесването на мръсни с чисти води".

"Разчетите на ВиК дружеството са, че Перник разполага с вода само за още няколко месеца. Затова на заседанието на Министерски съвет беше представена тази възможност и ако някога се наложи, ще има и подаване по обратен път към Столична община като реванш", обясни Владимиров.

По думите му на този етап това е единствената възможност, с която може да се подпомогне Перник в краткосрочен и дългосрочен план.

За мониторинг върху изворите и язовирите настоява хидролог

За мониторинг върху изворите и язовирите настоява хидролог

Водата от "Попов извор" постъпва в язовир "Студена"

Заседанието на комисията започна с уверение от страна на кмета на София Йорданка Фандъкова, че всичко, което ще се направи, трябва да е само в интерес на столичани.

По думите й е направен сериозен анализ и оценка на ВиК инфраструктурата на Столична община.

Тя лично е поискала от ресорните министри да й представят тази идея.

"Няма да допусна дребни политически спекулации на тази тема. В тази дискусия няма място за партийни пристрастия и политика. На няколко километра от нас има хора, които реално бедстват", категорична бе Фандъкова.

Най-ясни данни представи министърът на икономиката Емил Караниколов.

Екоминистърът за ВиК сектора: Не мога да пълня каца без дъно

Екоминистърът за ВиК сектора: Не мога да пълня каца без дъно

Водните дружества не си оправяли загубите, а искали по-голямо водоподаване

"Редица действия предприехме - всяко поточе, ручейче, пещери, извори - да тръгне водата и успяхме да вкараме няколко хиляди кубика. Изходът е 260, а входът - 115 литра, дисбалансът е 100 литра. Последните 10-15 дни обемът на Студена спада с 5.5 см на ден. Ако в момента замръзнат потоците и всичко в язовира, ние имаме 32 дни вода. Пробвахме абсолютно всичко възможно. Сондажи от Струма под Перник под стената, извади само 1 литър в секунда, което е безсмислено. Накрая остана единственият вариант - да се подава вода от София към Перник", обясни Караниколов.

Той каза, че МОСВ е изпратило писмо до НЕК с искане водните потоци от 500 литра в секунда да бъдат отклонени към "Бели Искър".

Това е правено през годините, не се прави за първи път. Около 450 млн. литра са преведени по този начин към "Бели Искър", посочи министърът на икономиката.

Той каза, че в момента състоянието на "Белмекен" е следното - 84 млн. литра, а на "Бели Искър" - водният обем е 9 милиона литра. Количеството, което е нужно на месец на Перник в режим, е 700 000 литра на месец. Тоест, Перник за един месец ще изхарчи колкото София за два дни - 500 000 литра на ден. В "Искър" има чист обем 370 млн. литра.

Караниколов каза, че следващите 2 месеца са критични за язовир "Студена" и трябва да се спре подаване на вода от него, тъй като ще има проблем с флората, фауната и мъртвия обем.

Министърът добави, че язовир "Белмекен" балансира АЕЦ, въглища, но е подсигурен.

"Не мисля, че има тема по този въпрос", категоричен бе Караниколов.

Той очаква този начин на подаване на вода от София към Перник да започне до края на февруари и се очаква да продължи най-много до май-юни.

"По този водопровод вода за "Стомана" - Перник няма да се подава, там е направено друго предложение - в малък водосбор, преливник на язовир "Пчелина", да се направи канал - ако могат да ползват вода, ако не - ще трябва да си направят пречиствателни станции", каза Емил Караниколов.

Прокуратурата нареди проверка на язовир "Пчелина"

Прокуратурата нареди проверка на язовир "Пчелина"

Заради изявление на кмета Станислав Владимиров

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова добави, че критичното състояние в момента е в Перник, но не се изключва възможността от пресъхване и на други водоизточници - местни и локални, защото: "Последно време спряха дори политическите спекулации по темата, защото от август месец дъжд и сняг не са валяли, и то не само в Перник", каза Аврамова.

Екоминистърът Емил Димитров - Ревизоро подчерта, че това, което ще се прави, не е нещо ново и за последните 20 години е многократно правено и "експерти са поддържали в много тежки условия".

Той посочи, че ще има изходомери, а при желание и електронен мониторинг.

"Гарантирам, че водата, която ще е в Перник - не е от водосбора на София".

Присъстващи от водния концесионер "Софийска вода" докладваха, че Рилският водопровод, през който ще минава водата за Перник, е в добро състояние, капацитетът му е 1700 литра в секунда, а се провеждат около 930 литра на секунда, средно 300 литра ще идат за Перник. "Има техническа възможност да се преведат водните количества", категорични бяха от "Софийска вода".

При най-малък дисбаланс в София, водоподаването към Перник ще спре, уверява Фандъкова

При най-малък дисбаланс в София, водоподаването към Перник ще спре, уверява Фандъкова

Тя е категорична, че без пълни гаранции това предложение няма да се приеме