Освен "Попов извор", в района на Витоша има много други карстови източници - например "Врелото" край Боснек

"Тези извори са свързани с качеството на валежите и обикновено са обект на водоснабдяване. Обемът им не е много, очакваме най-вече водите от Витоша, които ще дойдат пролетта." Така хидрологът от НИМХ доц. Ирена Илчева отговори пред bTV на въпроса може ли водата, която идва от планината Витоша, да се влива в язовир "Студена".

По думите й сега язовир "Студена" се пълни от собствен водосбор, както и от каналите "Владайски" и "Палакарийски", като водните ресурси на Витоша са обхванати от водоснабдителни мрежи чрез водохващания", обясни Илчева.

Хидроинженерът е категорична, че трябва да има по-голям контрол върху източниците, които захранват язовира.

"Това са системите за мониторинг и ранно предупреждение, които трябва да бъдат изградени. НИМХ има разработени индикаторни системи при засушаване на национално ниво, които в момента се развиват", обясни тя.

Доц. Илчева обясни, че трябва да се следят валежите и засушаването, което оказва влияние върху водните ресурси. В момента има такава система и всеки може да види стойностите на сайта на НИМХ. Желанието на специалистите е в системата да се включат и нивата на язовирите.

За целта е необходим мониторинг на водните ресурси. Тя обясни, че на сайта на Института се качва информация за състоянието на питейните водоизточници и се информират институциите за притока и запасите на вода.

Междувременно спелеологът Атанас Русев публикува в социалните мрежи кадри от изворната вода, бликаща от пещерата "Попов извор" над Перник. По думите му, водата от тази пещера вече постъпва в язовир "Студена" и е питейна. Тя била около 5000 куб. м и за около 2 часа преминава през прокопания канал и постъпва в язовира.

Преди ден икономическият министър Емил Караниколов обяви, че кризата в Перник ще бъде решена до дни.

Малко преди това от "Стомана" - Перник поискаха 10 000 куб. м вода от пресъхналия язовир, за да не спре производството. 

Прокуратурата сигурна в отговорността на Нено Димов

Прокуратурата сигурна в отговорността на Нено Димов

Разпространиха доказателствен материал

Припомняме, бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември 2019 г., след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември 2019 г. Новоизбраният кмет на Перник Станислав Владимиров е категоричен, че вина носят управляващите и сигнали за опасност е имало още в началото на годината. Кризата струва постовете както на областния управител Ирена Соколова, така и на управителя на ВиК Перник.

На 9 януари екоминистър Нено Димов беше задържан, а в петък, 10 януари, той подаде и оставка от ареста, която беше приета от премиера Бойко Борисов. На този етап обвинението срещу Нено Димов е свързано с кризата с водата в Перник, но разследващите работят и по аферата с внос на боклук от Италия. Иззети са и документи и по концесията в Банско на "Юлен".