"Заявили сме 10 хиляди кубика за целия месец януари, а 20 хиляди кубика за февруари". Това заяви пред БНР Константин Стаменов един от директорите в "Стомана Индъстри" АД.

По думите му това са минимални количества заради кризата и са заявени само за критични нужди. Дори да им разрешат от Басейнова дирекция да получат тези количества вода, те може и да не ги използват, увери той. 

Харалан Александров: Кризата с водния режим няма да завърши скоро

Харалан Александров: Кризата с водния режим няма да завърши скоро

Кметицата си назначила кумеца за шеф на ВиК, заяви Кольо Колев

"Тези количества няма да навредят на консумацията на вода в град Перник", категоричен бе Стаменов и посочи, че предприятието също е на воден режим, но въпреки това се стремят да изпълняват плана си на производство и чрез набелязани мерки да не се стига до критични ситуации. 

"Стомана" не е източила язовир "Студена", защото консумацията на предприятието е много малък процент от консумацията на града, каза Стаменов.

По думите му "Стомана" използва вода от язовира, която е около 3% от количеството вода, която консумира град Перник. Съвсем минимална част от водата, която е влязла през нашите водомери, е препродадена на други фирми", уточни Стаменов и посочи, че количеството не възлиза на повече от 4-5%.

"Нормално е в една индустриална зона инфраструктурата да е на един собственик, а към тази инфраструктура от преди 30-40 години да са останали свързани фирми на други юридически лица и ние им подаваме вода, но това са символични количества", каза Стаменов.

Относно информацията в медиите, че "Стомана" е търгувала с доставки на вода от язовир "Студена" на 16 дружества, намиращи се на нейна територия, той каза, че в период на криза е нормално да се появят всякакви възможности. Обясни, че съдействат на прокуратурата и са подали всякакви документи. Според Стаменов нямало нарушение.

Припомняме, седмици след като Перник и околните села бяха на воден режим, в Индустриалната зона на града имаше вода

В Индустриалната зона на Перник има вода и в кризата

В Индустриалната зона на Перник има вода и в кризата

Водата в Перник няма да поскъпва

Според Константин Стаменов проверка преди Нова година е доказала, че няма отклонения от водопровода на "Стомана Индъстри".

Припомняме, че бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември 2019 г., след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември 2019 г. Новоизбраният кмет на Перник Станислав Владимиров е категоричен, че вина носят управляващите и сигнали за опасност е имало още в началото на годината. Кризата струва постовете както на областния управител Ирена Соколова, така и на управителя на ВиК Перник.

Според заключението от проверката на Районната прокуратура има данни за безстопанственост, затова и производството бе прехвърлено към Специализираната прокурата, тъй като касае престъпления по служба (безстопанственост) спрямо длъжностни лица от висок ранг - тогава се визираха минстрите на МОСВ и МРРБ.

На 09 януари 2020 г. имаше спецакция в сградата на МОСВ. Претърсен е и дома на екоминистър Нено Димов. Нено Димов бе арестуван с мярка за задържане за 24 часа, след проведената вчера операция на службите в Перник и в Министерство на околната среда и водите. От Министерството са били иззети документи.

10 януари 2020 г., министър Димов подаде оставка. Той остава в ареста за сега.