Кризата с водния режим няма как да завърши скоро. Има две ясно очертани стратегия - на опозицията - да каже: "така управляват те", и на управлението, което се опитва да я потуши и търсене на виновник - да посочат с пръст някого и да кажат: "ето, той е виновен". Това е сюжетът, няма как да не тревожи хората. Това е траен проблем.

Това заяви пред БНТ социалният антрополог Харалан Александров, който заедно със социолога Кольо Колев коментираха кризата в Перник. 

Мая Манолова: Кризата в Перник скоро ще се превърне в национална

Мая Манолова: Кризата в Перник скоро ще се превърне в национална

Следват Шумен, Търговище, Ловеч, Габрово, Плевен, Сливен, състоянието на язовир "Камчия" за Варна и Бургас

Според Кольо Колев отговорността е на администрацията, и на политиците. "Кметицата си назначила кумеца за шеф на ВиК, той източил язовира. Началникът на ВиК не нае, не знае и МОСВ. Какво значи да реагираш на време, когато има 100-хиляден град, който ще остане на сухо. И в една несуха година да оставяш града на сухо", запита реторично социологът.

По думите му, трябва да се търси наказателната отговорност. За ВиК отговарят и МРРБ, които са били информирани. 

Петя Аврамова не е разпитана за водната криза в Перник

Петя Аврамова не е разпитана за водната криза в Перник

Премиерът щял да вземе решение за отговорността

Три месеца преди началото на кризата регионалният министър Петя Аврамова обявяви в парламента, че в язовира има 10 млн. куб. м вода, а се оказва, че са три пъти по-малко. Съмнявам се, че ще има връзка между вота на недоверие и оставки, допълни Колев.

Според него вотът на недоверие консолидира управляващите. Вотът на недоверие ще служи като политически отдушник да се изпари напрежението от общественото недоволство, смята Колев. 

Избраха нов временен управител на ВиК-Перник

Избраха нов временен управител на ВиК-Перник

Борислав Иванов е работил 5 години във ВиК-Перник

По думите на Харалан Александров е важно да се разбере как е възможно комбинацията от избирателна слепота към живота, безотговорно отношение към реалността, да се случва пред очите на цялото общество. Той припомни къде е било насочено общественото мнение през последните месеци - имаше спрян закон за социалното подпомагане, говореше се за джендърство. Александров смята, че има култура на безотговорност, в която се докарваме до криза.

Това е кризисен модел на функциониране, той е заложен в тази култура. Имаме криза в управлението на модела за криза, поясни социалният антрополог. Той припомни, че има технология за ранно предупреждаване - когато се знае, че се задава криза и какви мерки се взимат. 

От "Стомана" Перник искат 10 000 куб. вода за януари

От "Стомана" Перник искат 10 000 куб. вода за януари

Нямало да навредят на потреблението на хората

На въпрос очаквате ли трусове във властта, социологът Кольо Колев заяви, че зимата отново е трудна, заради невъзможността да предвидиш, да нагласиш нещата така, че да станат. Причината, освен некомпетентността, идва и от това, че не е предвиждаш, не мислиш в перспектива.

"Дали ще има трусове - те вече са налице. Ясно е, че ще има жертвоприношения", обясни Колев.

Припомняме, от БСП заявиха, че искат вот на недоверие. Дори оставката и ареста на министър Нено Димов не ги отказват от това им решение. 

За Харалан Александров вотът на недоверие също е реактивна политика. Не можем да догонваме живот, необходимо е да го разбираме, осмисляме, прогнозираме, категоричен е Александров.

На репликата на Колев, че премиерът Борисов е готов да хвърли всички в огъня, за да оцелее, каза Харалан Александров отговори, че това не е само комплекс за оцеляване.

Според Кольо Колев няма резултати (от предприетите мерки - б.р.), освен ако Господ не ги даде. Ако в рамките на 1-2 месеца не дойде водата, ще стане страшно, прогнозира той, на което Александов даде пример с жилищния блок "Кармен" в ромската част на Казанлък.

"Перничани се държат изненадващо зряло, готови да подкрепят работещата част от администрацията. Не се държат като гневна тълпа, което приятно ме изненадва", допълни Харалан Александров.

Припомняме, че бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември 2019 г., след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември 2019 г. Новоизбраният кмет на Перник Станислав Владимиров е категоричен, че вина носят управляващите и сигнали за опасност е имало още в началото на годината. Кризата струва постовете както на областния управител Ирена Соколова, така и на управителя на ВиК Перник.

Според заключението от проверката на Районната прокуратура има данни за безстопанственост, затова и производството бе прехвърлено към Специализираната прокурата, тъй като касае престъпления по служба (безстопанственост) спрямо длъжностни лица от висок ранг - тогава се визираха минстрите на МОСВ и МРРБ.

На 09 януари 2020 г. имаше спецакция в сградата на МОСВ. Претърсен е и дома на екоминистър Нено Димов. Нено Димов бе арестуван с мярка за задържане за 24 часа, след проведената вчера операция на службите в Перник и в Министерство на околната среда и водите. От Министерството са били иззети документи.

На 10 януари 2020 г., министър Димов подаде оставка. Той остава в ареста за сега.