Кризата в Перник скоро ще се превърне в национална криза. Това предупреди пред БНР Мая Манолова от "Изправи се.БГ".

"Следват Шумен, Търговище, Ловеч, Габрово, Плевен, Сливен, състоянието на язовир "Камчия" за Варна и Бургас. Тази криза тепърва ще става и хуманитарна, и социална. Заради липса на вода се разбра, че ще затварят предприятия в Перник", предупреди тя пред радиото.

Петя Аврамова не е разпитана за водната криза в Перник

Петя Аврамова не е разпитана за водната криза в Перник

Премиерът щял да вземе решение за отговорността

Според нея кризата с водата показва, че държавата е на автопилот, изправени сме пред разпад на държавността.

Манолова смята, че премиерът Бойко Борисов трябва да отговори на въпроса "как е възможно да изчезне водата на един цял язовир като "Студена" и никоя от десетките институции, които следят ВиК сектора, да не забележи това".

Избраха нов временен управител на ВиК-Перник

Избраха нов временен управител на ВиК-Перник

Борислав Иванов е работил 5 години във ВиК-Перник

"Всички тези министри и институции, които отговарят за ВиК сектора - местни, регионални, национални, са под неговата шапка. Става дума за политически назначения. Тази криза си е политическа", убеден е бившият омбудсман.

По думите й състоянието на язовирите показва, че за 10 г. нищо не е направено.

Тя смята, че управлението се опита да се задържи на власт на всяка цена, включително и с цената на водна криза.

В Перник започва подмяна на ВиК мрежата

В Перник започва подмяна на ВиК мрежата

Станислав Владимиров увери, че краткосрочните мерки скоро приключват

"Този въпрос няма как да не бъде политически. Кризата в Перник, а и в цялата страна впоследствие ще се види, че не е резултат от природно бедствие. В случая става дума за бездействие на отговорни институции", категорична Манолова и добави, че става въпрос за политическо безхаберие и политическа корупция.

"В крайна сметка ел. таблото от министри-бушони в един момент ще свърши и ще се стигне до главния бушон", вярва Мая Манолова.

Вчера Специализираният наказателен съд реши Нено Димов да остане за постоянно в ареста

В четвъртък вечерта министър Нено Димов беше задържан, а в петък, 10 януари, той подаде и оставка, която беше приета от премиера Бойко Борисов. На този етап обвинението срещу Нено Димов е свързано с кризата с водата в Перник, но разследващите работят и по аферата с внос на боклук от Италия, а в петък бе обявено, че са иззети документи и по концесията в Банско на "Юлен".