Кризата в Перник отвори очите на всички. Обществото е вече изключително негативно настроено и затова властта не би си позволила да шикалкави. Това мнение изказа в студиото на Нова телевизия министър Емил Караниколов по повод съмнения, че решението да се снабди Перник с вода от "Белмекен" реално е взимане на вода за софиянци.

Емил Караниколов увери, че няма такова нещо, но подчерта, че не приема изказвания като "взимаме водата на някого", тъй като водата е национално богатство.

Министърът обясни, че трябва да се даде време язовир "Студена" да си възвърне силите. В момента в язовира има вода за около 33 дни преди да се навлезе в т.нар. мъртва зона. Трябва да се спре ползването на вода от язовира, за да може и да се почисти т.нар. гъба, земната маса на дъното на язовира.

Черна дупка, от която изтича водата на язовир "Студена", търси инж. Русев

Черна дупка, от която изтича водата на язовир "Студена", търси инж. Русев

Притокът е увеличен, но вода продължава да се губи

Караниколов заяви, че вярва в природата и това, че тя ще си свърши работата и ще напълни язовир "Студена". Проблем ще бъде ако има сериозно застудяване и наличният обем в язовир "Студена" замръзне.

По отношение на решението, което бе прието в Министерски съвет за изграждане на байпас за снабдяване на Перник с вода от "Белмекен", Караниколов обясни, че се взима един от притоците, които се вливат в "Белмекен". По думите му реално това се прави всяка година и водата на столичани по никакъв начин не се засяга. Ще има монтиран разходомер и така ще се знае точно колко вода отида към Перник. Язовир "Бели Искър" разполага с около 9 милиона кубика, като притокът е по-голям от оттока.

В момента София харчи около 180 милиона кубика на месец или между 400 и 500 хиляди кубика на денонощие. За Перник се гарантират 700 хиляди кубика на месец, обяви Караниколов и постави акцент върху разликата в количествата.

Перник с вода от "Белмекен" след 45 дни
Обновена

Перник с вода от "Белмекен" след 45 дни

Изграждат "байпас" на ВиК инфраструктурата на София

Индустрията в Перник няма да ползва от тази вода и Караниколов бе категоричен, че законът по никакъв начин не позволява отклоняване на вода, която е за питейни и битови нужди. Законът е ясен, няма такъв ход, отсече министърът. На промишлеността е предложен вариантът за ползва вода от язовир "Пчелина", който е стар и се е използвал. Там е нужно да се изградят 800 метра тръби и трябва да се направи ремонт на съществуващ канал, както и да се сложи разходомер, който незнайно защо е бил премахнат.

Сега си говорим за безводие, но няма да се учудя да си говорим пролетта или другата година за наводнения, предупреди Емил Караниколов. Язовирите в страната се държат на 60% и са като цяло компрометирани. Той обясни това с неподдържаната инфраструктура, но и с безхаберие на управниците в годините след изглаждането. Много ВиК дружества са в тежко състояние и няма интерес към концесиониране. София и Русе са дружествата, които са в добро състояние и това е благодарение на добрия концесионер.

Разследват незаконно отклоняване на вода от Палакарийски канал

Разследват незаконно отклоняване на вода от Палакарийски канал

За подобно престъпление законът предвижда затвор до 5 години и глоба 20 000 лв.

Припомняме, Бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември 2019 г. На 16 януари стана ясно, че нов холдинг ще събере всички ВиК.

На въпрос дали се страхува след ареста на министър Нено Димов и обвинението срещу него, Емил Караниколов заяви: "Какво означава да ни е страх, работим, спазваме законите и си носим отговорностите."

Стотици перничани се събраха на автошествие "Къде ни е водата?"

Стотици перничани се събраха на автошествие "Къде ни е водата?"

Колона автомобили с протестиращи се движи към село Студена