До 3 млн. лв. ще са необходими за възстановяване на щетите в Мизия, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Улиците ще бъдат възстановени.

Канализацията за дъждовна вода ще бъде рехабилитирана и разширена, тъй като сега съществуващата не може да поема води с такава интензивност, заяви Николай Нанков при посещението си в града.
Той заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Светослав Глосов, провери на място състоянието на инфраструктурата в града.

В Мизия от причинените от валежите кални потоци земна маса са разрушени основно улици. "Справихме се веднага с републиканската инфраструктура и пренасочихме екипи на Областното пътно управление към общината. Допълнителни машини, които да се включат в почистването, са изпратени дори от Пловдив", коментира Николай Нанков и благодари на екипите на АЕЦ Козлодуй, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и АПИ, които се включиха в разчистването на пострадалия град.

В авариен режим ще бъдат изчистени последиците. След това започваме с цялостно укрепване на инфраструктурата, заяви министър Нанков.

Той допълни, че се осигуряват допълнителни водоноски, които са необходими за измиване и изчистване на свлечената земна маса, и още няколко машини - т.нар. бобкат, които са най-маневрени и ще помогнат за разчистване на засегнатите улици и възстановяване на настилката.

Вече се прави описание на щетите. Парите ще бъдат отпуснати и от Комисията за подпомагане и възстановяване към Министерския съвет, заяви Нанков. Според него държавата реагира адекватно. С добра координация и помощ от наша страна ще овладеем последиците от бедствието, убеден е регионалният министър.