До два месеца ще започне строителството на скоростния път между Ружинци и Монтана. Това обяви в Монтана министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

40-километровата отсечка е част от транспортната връзка Видин - Ботевград и се предвижда да бъде с по две ленти за движение в посока.

Министърът посочи, че са изготвени необходимите технически проекти и е осигурено финансиране от държавния бюджет.

Той изтъкна, че изграждането на пътя Видин - Ботевград е най-важният приоритет за развитието на Северозападна България, тъй като трябва да свърже Бяло море с река Дунав за движение на стоки и суровини, които да развият индустрията и заетостта.

Кабинетът отпуши строежа на магистралата Видин-Ботевград

Кабинетът отпуши строежа на магистралата Видин-Ботевград

Строителството е било забавено заради съдебни процедури

До края на февруари ще бъде пуснат за движение участъкът между Макреш и Бела. По отношение на участъка между Монтана и Враца обаче министърът поясни, че липсва утвърдено трасе. "Имало е избран вариант през 2010 г., но през 2013 г. е констатирано, че той не отговаря на екологичните изисквания и пътната безопасност, защото преминава в близост до действащи складове за боеприпаси. Оттогава трасето е изоставено и няма разработени нови варианти", обясни той. Цеков заяви, че по тази причина през декември е възложил разработване на разширен идеен проект с пълни геоложки проучвания за избор на ново трасе между Монтана и Враца с габарит на скоростен път. "Подадените оферти за проектиране са над 30, като до месец трябва да бъде избран изпълнител.

По думи на министъра идейният проект ще отпуши строителния процес, като оптимистичният вариант предвижда евентуалните строителни дейности да започнат през 2027 г.

Той посочи и че до 5 март се приемат оферти за избор на проектант за разширен идеен проект за модернизация на пътя Монтана - София с изграждане на тунел под Петрохан. Съществуващият проект по негови думи е недалновиден и неработещ, отречен от екологична гледна точка, защото предвижда двулентов път, който няма да промени качествено транспортната свързаност. По тази причина се предвижда строеж на 84-километрова четирилентова пътна отсечка и проектна скорост 120 км/час. Трасето ще започва от обхода на Монтана и ще се свърже със Софийския околовръстен път. Така ще има бърза връзка от Монтана до София. Оценката на подадените оферти ще отнеме около два месеца като водещ критерий е най-ниска цена. Така ще може още тази година да започне реално проектиране на скоростната отсечка.

Шишков: Тунелът "Петрохан" да мине на концесия, иначе няма да има пари за магистралите

Шишков: Тунелът "Петрохан" да мине на концесия, иначе няма да има пари за магистралите

Според Иван Шишков първо трябва да се построи АМ "Хемус"

Цеков обаче отбеляза, че не може да се посочи евентуален срок за започване на строителството, защото ще има сериозни екологични процедури. Евентуален старт на строителството можело да се очаква до 3 години.

"Това е и един от малкото проекти в България, който може да се реализира на концесия или чрез публично-частно партньорство, като удачен вариант държавата да диференцира източниците на плащания, тъй като в момента строи едновременно 5-6 магистрали, защото сме изостанали с транспортната инфраструктура", коментира още регионалният министър.

Относно инвестициите за подобряване на пътната мрежа в областта той заяви, че Агенция "Пътна инфраструктура" е разработила съвместен проект с общините Оряхово, Димово, Лом и неправителствена организация, с който ще кандидатства по Програма "Развитие на регионите" 2021-2027 г. за основен ремонт на 52 км от републиканския път II-11 - крайдунавския маршрут, който свързва Видин, Лом и Никопол, на стойност почти 100 млн. лв.

Изготвен е технически проект за основен ремонт на 34 км от пътя III-133 Бяла Слатина - Манастирище - Мокреш - Монтана. Проектът е с индикативен бюджет над 40 млн. лв. По програмата за текущ ремонт на АПИ през тази година е заложен ремонт на 12 км от третокласния път Монтана - Лом - Мърчево и на около 30 км от път III-112 Дъбова махала - Монтана. След сигнали от общините за участъци от републиканските пътища в лошо състояние е разпоредена проверка на възможностите за проектиране и възлагане на ремонти на участъци в аварийно и предаварийно състояние. Сред тях са отсечки от пътищата в Георги Дамяново, направлението Монтана - Вършец, Чипровци - Белимел, Замфирово - Паничерево.

Регионалният министър отбеляза, че над 85 млн. лв. ще бъдат отпуснати на общините в област Монтана от бюджета за изпълнение на инфраструктурни обекти в региона. Подадени са 48 проекта, сред които ремонт на водоснабдителната система на Лом за над 17 млн. лв., общински пътища, ремонт на пътя Брусарци - Белотинци за над 6 млн. лв.